PRORAČUN, GUP... / Projekti ili politička trgovina: O čemu će sve sutra razgovarati Andrej Plenković i Milan Bandić?

Andreju Plenkoviću treba podrška 'žetončića' za proračun, a Milanu Bandiću HDZ-ovaca za GUP

3.11.2019.
18:38
VOYO logo

U Vladi sutra i dugoočekivani sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

I dok je zagrebačkom gradonačelniku u fokusu više projekata, na stolu će ih se naći pet, a među njima i Imunološki zavod zbog kojeg je već prozivao Vladu.  Istodobno opozicija je uvjerena da cilj sastanka nije dobrobit Zagrepčana već politička trgovina po principu: ruke za proračun u zamjenu za izmjene zagrebačkog GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandiću u fokusu osam projekata

Milan Bandić i danas je bio u akciji, spreman za sastanak s premijerom kojega je zazivao posljednjih mjeseci. "Sutra je novi dan", kazao je danas Bandić. 

Zagrebačkom gradonačelniku u fokusu je osam projekata: Imunološki zavod zbog kojeg je prozivao  Vladu da kao partner ne čini dovoljno. APIS u kojem Grad ima 49 posto, Bandić bi rado stavio na stol, no to će zasad pričekati. Zajednički je projekt i gradnja pruge do aerodroma, kao i nabava 60 niskopodnih tramvaja.  Sutra o suradnji Gredelja i HŽ-a ne bi trebalo biti riječi, ali projekt Zagreb na Savi od interesa je i Vlade i Grada. Na stolu je i izgradnja dječje bolnice u Blatu, dok gradnja novog Dinamovog stadiona vrijednog 60 milijuna eura još nije tema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam baba Romkinja..."

Na pitanje o stadionu Bandić je danas odgovorio: "Nisam baba Romkinja koja gata. Preozbiljan sam da bi govorio unaprijed. Pitajte me to sutra..." Sutra bi partneri trebali doći do rješenja za Imunološki zavod. A da će biti najavljuju u HDZ-u.

"Kako je i planirano. Država preuzima veći dio obveza na sebe u cilju revitalizacije proizvodnje", kazao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, HDZ-ovac Drago Prgomet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef zagrebačke skupštine uvjerava  kako nema trgovine između HDZ-a i Bandića, na način da bi podrškom izmjenama GUP-a koji omogućuje gradnju projekta Manhattan, bila osigurana i podrška Plenkovićevu proračunu, obzirom na Bandićevih 11 ruku u Saboru. 

"Nema tu uvjetovanja. Ovo su preveliki projekti Grada i Vlade i riječ uvjeti ne možete smjestiti u takve razgovore", kaže Prgomet na pitanje o Zagrebačkom Manhattanu i Zagrebu na Savi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čista trgovina"

Upravo na zakon spojenih posuda upozorava gradska oporba koja strahuje da interes građana nije prioritet ni Bandiću ni HDZ-u. 

"U pitanju je čista trgovina. Nisu ni projekti ni budućnost Grada. Na stolu će biti proračun i GUP, jedno za drugo", tvrdi zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pravo sumnjati da je tome tako i još će se vjerujem razgovarati o predsjedničkim izborima kako bi ona ostvarila bolji rezultat tamo gdje Bandić ima bolji utjecaj", kazao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.  Građani su oko uspješnosti projekata podijeljeni. No ipak, na sutrašnjem sastanku najavljuju se konkretni pomaci.

Iz Vlade tvrde da se radi o uobičajenom sastanku

RTL-ov novinar Adrian De Vrgna u izravnom javljanju ispred Banskih dvora u RTL-u Danas rekao je da iz Vlade tvrde da će to biti jedan uobičajeni sastanak kakvi se događaju između predstavnika Vlade i predstavnika lokalne samouprave. Ukupna vrijednost projekata koje Vlada ima sa Zagrebom, a financirani su iz proračuna, je gotovo 2 milijarde kuna. Među tim projektima je i zagrebački Rotor. No, s obzirom na vrijeme u kojem se održava sastanak, teško se oteti dojmu da neće biti razgovora o GUP-u i proračunu. Plenković treba ruke za proračun, a Bandić za GUP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo