golf tereni / Projekt na Srđu počinje s gradnjom ili Hrvatsku čeka tužba investitora od 500 milijuna eura

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Lani je nakon svih dobivenih dozvola za početak gradnje projekta na Srđu nastala zavrzlama zbog različitog tumačenja studije o utjecaju na okoliš resornih ministara

30.8.2017.
10:10
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Investitori u golf na Srđu Izraelac Aaron Frenkel i njegova supruga Maja Brinar, prošle su godine najavili moguću tužbu protiv države jer i nakon deset godina čekanja gradnja projekta nije počela, a ovih bi se dana ta situacija mogla raščistiti, prenosi Večernji list.

Prošle godine je nakon svih dobivenih dozvola za početak gradnje nastala zavrzlama zbog različitog tumačenja studije o utjecaju na okoliš resornih ministara, a od tada se čekalo da Ministarstvo zaštite okoliša donese odluku o potpisivanju rješenja za studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor je na početku postupka predao studiju koja sadrži, uz golf-projekt, i dvije turističke zone jer je tako tražila bivša resorna ministrica Mirela Holy. Potom je njezin nasljednik Mihael Zmajlović zatražio da se turističke zone izbace iz studije. No sud je utvrdio da je ta odluka bila pogrešna i poništio rješenje o studiji jer je rekao da ona mora sadržavati zone pa su stoga zone opet vraćene u studiju.

No nakon što je u Ministarstvo došao Slaven Dobrović iz Mosta, koji se inače protivi projektu na Srđu, čekalo se s potpisivanjem rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću akciju protiv Srđa predvodi mostovac Maro Kristić, ali i Zeleni, koji će se nakon rješenja sigurno opet žaliti. A to bi onda opet moglo stvoriti nove probleme investitoru.

Ulagač je čekao osam godina da ishodi dozvole i, kada su mislili da mogu početi s gradnjom, ukinuto im je rješenje o studiji utjecaja na okoliš zbog greške Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga ulagač je pripremio tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID), a visina tužbe procjenjivala se na 500 milijuna eura jer se ulagač vodio brojkom od uloženih 100 milijuna eura u projekt te zaradom koju bi ostvario da je projekt na vrijeme počeo s realizacijom, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo