Progonite novinare zbog objavljivanja istine

21.12.2011.
10:44
VOYO logo

"Na kraju nedjeljnog Dnevnika, 18. prosinca u 19.30 sati na HTV-u, DnevnikaZoran Šprajcvoditelj koji su javno, na HTV-u, osudili prilog emitiran u Dnevniku na godišnjicu pada Vukovara. U tom prilogu novinara Hrvoja Zovka, puštena je F. TuđmanaM. Dedakovićasnimka razgovora predsjednika u kojem Tuđman odbija Dedakovićevu molbu da se evakuiraju djeca i civili iz Vukovara.

Reakcija na istinu - smjena

Reakcija Šprajcu nadređenih urednika (Dražen Miočić i Bruno Kovačević) i uprave HRT-a (Josip Popovac) na Šprajcov istup, koji je u suštini obrana prava urednika glavne informativne emisije HTV-a da objave istinitu informaciju, je smjenjivanje Z. Šprajca i S. Alfiera s mjesta urednika Dnevnika i zahtjev da se Šprajcu izrekne 'mjera upozorenja zbog povrede radne obaveze'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programsko vijeće ocijenilo je prilog H. Zovka 'tendencioznim, planiranim, tempiranim i montiranim negdje drugdje te suprotnim nacionalnim interesima'.

Kao organizacije za zaštitu ljudskih prava smatramo očiglednim da je osnovni kriterij za ocjenu nekog priloga njegova istinitost i da su pravi hrvatski interesi, što se tiče HRT-a, istinito informiranje hrvatskih građana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programsko vijeće radi protiv gledatelja

Svojim postupanjem u ovom slučaju većina u Programskom vijeću, čiji posao nije uređivanje emisija HRT-a, već 'zastupanje i zaštita interesa slušatelja, gledatelja i korisnika drugih javnih usluga', guši slobodu novinarstva, uskraćuje Ustavom zagarantirano pravo građanima Republike Hrvatske na istinito informiranje i time radi protiv interesa slušatelja i gledatelja. Drugim riječima, navedena ocjena Programskog vijeća tendenciozna je, izriče utuživu neistinu i suprotna je nacionalnim interesima.

Izričemo svoju duboku zabrinutost progonom novinara zbog objavljivanja istine. Takav postupak smatramo nespojivim s položajem glavnog urednika HTV-a i s položajem predsjednika uprave HRT-a", piše u priopćenju kojeg potpisuju Vesna Teršelič, Katarina Kruhonja, Zoran Pusić i Gordan Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo