PROFESORICI IZ VUKOVARA ZABRANILI DA PREDAJE U SRPSKOM RAZREDU: /

'Moja nacionalnost ne bi smjela biti prepreka'

Image
Foto: PIXSELL, Davor Javorovic

Profesorici Sari Belec iz Vukovara, nakon anonimne prijave inspekciji, zabranjen je rad u srpskim razredima. Ona tvrdi da je razlog nacionalnost, a škola se zbog takve odluke žalila Ministarstvu.

5.6.2017.
12:06
PIXSELL, Davor Javorovic
VOYO logo

Sari Belec (27), profesorici iz Vukovara, zabranjen je rad u nastavi politike i gospodarstva u nastavi srpskog jezika. Takva odluka inspekcije uslijedila je nakon što je prof. Belec netko anonimno prijavio, a ona pretpostavlja da se u prijavi dovodi u pitanje "ili poznavanje srpskog jezika ili nacionalnost".

Belec inače u Strukovnoj školi u Vukovaru radi od 2015., a zaposlena je na neodređeno, na nepuno radno vrijeme i predavala je u nastavi na hrvatskom jeziku. Kako joj je nedostajalo radnih sati, ravnatelj joj je ponudio da radi i u srpskim odjeljenjima. Ondje je prije prijave provela tri tjedna i, kaže, nije imala nikakvih problema s djecom. No, sadašnju odluku smatra diskriminacijskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sam zaposlena na neodređeno, dužnost je ravnatelja bila da svom zaposleniku nadopunjuje satnicu pa je tih 11 sati ponudio meni. Ispunjavam sve uvjete, diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te paralelno i pedagoške predmete na Filozofskom fakultetu te vladam srpskim jezikom i ćiriličnim pismom", priča za Večernji list inače rođena Vukovarka.

Inspekcija, pak, tvrdi da joj je rad zabranila stoga što satnicu može dopunjavati "samo u nastavi na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu jer je po natječaju za te poslove primljena". Prema njihovu mišljenju, ravnatelj je njezinu dodatnu satnicu smio ponuditi samo zaposlenicima koji su primljeni temeljem natječaja za poslove nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I u hrvatskim razredima predaju profesori srpske nacionalnosti, možda im nekada i izleti koja riječ na srpskome, ali nikada se nitko nije žalio. S obzirom na to da ispunjavam sve uvjete natječaja, moja nacionalnost ne bi smjela biti prepreka, kao što nije ni njima. I što je najvažnije, djeca se ne bune jer, uostalom, oni se svi zajedno druže, odrastaju i razumiju se", kaže profesorica Belec koju je njezina škola podržala te se žalila Ministarstvu na odluku inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo