PROCURIO NOVI DETALJ U MARAKEŠKOM ZAPLETU: / Otkriveno kako je Pantovčak obavijestio Ministarstvo da se predsjednica predomislila

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
3.11.2018.
20:30
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Dok premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić tvrde kako Kolinda Grabar Kitarović Vladu nije službeno obavijestila da neće ići u Marakeš iz Ureda predsjednice tvrde drugačije.

Dario Mihelin, predsjedničin savjetnik za vanjsku politiku, prema pisanju Nove TV, u srijedu je nazvao Jasnu Ognjanovac, zaduženu za globalni kompakt te ju obavijestio da predsjednica neće ići u Marakeš. Službeni dopis nisu slali jer kako tvrde to nije bila ni dosadašnja praksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EVO KAKO KOMUNICIRA DRŽAVNI VRH: /

Hrvatski premijer iz medija saznao o odluci predsjednice da ne ide u Marakeš

Image
EVO KAKO KOMUNICIRA DRŽAVNI VRH: /

Hrvatski premijer iz medija saznao o odluci predsjednice da ne ide u Marakeš

"Nikako nije dobro ovakvo ponašanje i Vlade i Predsjednice koje smatram neodgovornim - prvo Vlada koja šuti, Predsjednice koja ima jedan stav - najavljuje da će ići pa da neće ići bez da je jasno rekla što je problematično u tom sporazumu. Mislim da se tako odgovorna vlast ne ponaša'', rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Što je Marakeški sporazum?

Marakeški sporazum zapravo je katalog mjera pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je nastao pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument se u Marakešu u prosincu neće službeno potpisivati nego će na konferenciji šefova država i vlada dobiti političku podršku.

Brzo se predomislila

Zanimljivo je kako je Kolinda Grabar-Kitarović u nedavnom obraćanju Općoj skuštini UN-a pozdravila uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju i navela kako se veseli sastanku u Marakešu. Ipak, s obzirom na to da se predomislila, mnogi se pitaju što stoji iza ovakvog poteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof.dr.sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra kako predsjednica ruši rejting zemlje zbog loše suradnje s vladom.

"Ideja je da Predsjednica RH i Vlada surađuju i koordiniraju vanjsku politiku. Ako te koordinacije nema to onda naravno ruši rejting zemlje u inozemstvu. Predsjednica uvijek želi nekako tu pravu jezgru birača zadovoljiti, izaći im u susret, a to je radikalna desnica", rekao je za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo