martina dalić stjerana u kut /

'Procurili' novi mailovi: je li ovo dokaz da je potpredsjednica Vlade lagala javnost!?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Boris Šavorić, za kojeg je Dalić tvrdila da 'nemaju nikakvu vezu' u isto vrijeme dok je pisao Lex Agrokor zastupao je i VTB Banku koja je bila jedna od najvećih vjerovnika Agrokora

11.5.2018.
12:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Portal Index.hr objavio je nove e-mailove vezane uz aferu Agrokor

U njima se vidi kako je potpredsjednica Vlade Martina Dalić putem svog privatnog maila odavala tajne informacije ljudima koji su kasnije imali zapažene uloge u koncernu Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica vlade u veljači ove godine, kad je pred saborskim Odborom za gospodarstvo odgovarala na pitanja o Agrokoru, tvrdila da je njezina veza sa Šavorićima nikakva. "Moja veza sa Šavorićem je nikakva", rekla je Dalić u veljači. Slično je ponovila i danas. No sada se vidi da su bili puno bliskiji nego što to ona želi prikazati.

"Jesi napisao Šavorićev zakon :-)", upitao je mailom Tonći Korunić iz InterCapitala odvjetnika Borisa Šavorića vezano za stanje u  Agrokoru 10. ožujka prošle godine. Ono što je tog dana išlo pod imenom 'Šavorićev zakon', kasnije će postati poznat kao 'Lex Agrokor'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Šavorić, za kojeg je Dalić tvrdila da 'nemaju nikakvu vezu u isto vrijeme dok je pisao Lex Agrokor zastupao je i VTB Banku koja je bila jedna od najvećih vjerovnika Agrokora. U mailovima Šavorić se prvo čak i šalio sa svojom dvostrukom ulogom pa tako piše:

"Pišemo.... ali za nas.... jer ako nas ko '48 ufate da surujemo sa Staljinom....' piše Šavorić koji je potom nastavio u ozbiljnom tonu o informacijama svog klijenta VTB banke: - 'Javila nam se sada VTB opet da bi se ujedinili sa Sberom....dat će još para..za sada klasično financiranje uz dobre kolaterale....‎ ne znaju još sve magnitude, ali da ih spase još jedno mjesec dana. I to zato jer je navodno IT zaprijetio sa Chapter 11 stečajna nagodba po američkom pravu. Obavještavat ćemo vas o razvoju", piše Šavorić, a zatim se uključila i Martina Dalić.

"Dobra večer dragi svi! Ja sam se danas bavila neporeznim nametima u pokušaju da dokažem kako Ministarstvo gospodarstva ima smisla. Ali nisam Vas zaboravila. Na našoj strani nista novo. Šavoricev zakon, mašala. Staljinizam je dobar kome ga je Bog dao" kaže Dalić. 

SOA uključena u razjašnjavanje tzv. afere mailovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić potvrdio je u petak medijima da je njegova služba uključena u razjašnjavanje tzv. afere mailovi te da daju „punu potporu” policiji i Državnom odvjetništvu koje treba dati „konačni lijek”.

„Samo ćemo reći da je SOA uključena, to nam je zadaća. Imamo jasne upute državnog vrha da razjasnimo situaciju. Dajemo potpunu potporu DORH-u jer je bitno da DORH da konačni 'lijek', i policiji”, kazao je Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li SOA do sada nešto otkrila Markić je kazao da rade na tome te da će konačno izvješće dobiti „državni vrh i vjerojatno Saborski odbor za nacionalnu sigurnost” koji će potom izvijestiti medije.

Govoreći o autentičnosti u medijima objavljenih sms poruka potpredsjednice Vlade Martine Dalić i osoba povezanih s izradom lex Agrokor Markić je kazao da oni „na prvi pogled izgledaju smiješno”, te dodao da su se „ozbiljno primili toga” i da će ustanovit o čemu je riječ.

Na pitanje kako je moguće da su SOA-i promaknule objavljene poruke kada su prošle godine provjeravali mailove ministrice Dalić Markić je kazao: "Tada smo se jasno očitovali. Znali smo što je naša zadaća i to smo izvršili. Sada je malo drugačija zadaća, to ćemo isto izvršiti pa ćemo vas obavijestiti."

FON
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo