PROCURILI NOVI MAILOVI GRUPE BORG: / Samo dan prije glasanja u Vladi, lex Agrokor su prilagodili strvinarskom fondu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjene lex Agrokora koje je unosio Bricelj, a koje su kasnije postale dio izglasanog zakona, vezane su uz neke od najkontroverznijih elemenata lex Agrokora

23.10.2018.
8:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Dva do sada javnosti nepoznata e-maila koje su 30. ožujka 2017. godine izmijenili potpredsjednica Vlade MartinaDalić i BranimirBricelj iz Altera Savjetovanja objavio je jutros N1. Poruke su izmijenili upravo na dan kad se AnteRamljak po vlastitom priznanju susreo s predstavnicima fonda Knighthead i dan uoči usvajanja prijedloga zakona na sjednici Vlade, a iz mailova je vidljivo kako su članovi grupe Borg lex Agrokor prilagođavali strvinarskom fondu s kojim su se tajno sastajali.

Izmjene lex Agrokora koje je unosio Bricelj, a koje su kasnije postale dio izglasanog zakona, vezane su uz neke od najkontroverznijih elemenata lex Agrokora, poput pravila za angažiranje savjetnika, Privremenog vjerovničkog vijeća i roll up kredita, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodovanje Knightheadu

Tako je, primjerice, Bricelj samo jednom dopunom rečenice omogućio Knightheadu da kroz roll up kredit ostvari astronomske profite, dok svi ostali kreditori i vjerovnici Agrokora zbrajaju astronomske gubitke. Naime, rečenicu "U tražbine iz operativnog poslovanja ne ulaze tražbine financijskih i kreditnih institucija i imatelja vrijednosnih papira", Bricelj je nadopunio riječima "osim vezano uz zaduženja s prednosti namirenja".

Knighthead je zahvaljujući tim riječima, tvrdi N1, u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za lex Agrokor. U tom trenutku većina vlasnika obveznica vjerovala je da ih neće uopće moći naplatiti, pa su one potonule na samo dvadesetak posto nominalne vrijednosti. Knighthead ih je dakle kupovao po dvadesetak centi za euro, a upravo zahvaljujući rečenici dopisanoj u Lex, naplatio ih je za vrijeme izvanredne uprave u punom iznosu. To po prijedlogu Zakona nije bilo moguće do tog 30. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je navodno predviđao i nadzorno tijelo koje je trebalo pod kontrolom imati izvanrednog povjerenika, no Bricelj mu je dodao naziv 'savjetodavno' čime je budućeg povjerenika praktički oslobodio svih kontrola.

Ramljak ovlašten za angažiranje savjetnika

Bricelj je također izbacio odredbu po kojoj je izvanredni povjerenik trebao dobiti odobrenje Vjerovničkog vijeća za angažman savjetnika te je tako Ramljak dobio sve ovlasti za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni vjerovnici koji osporavaju nagodbu na sudu upozoravaju da Privremeno vjerovničko vijeće nije imalo legitimitet. U originalnom nacrtu zakona ono nije ni trebalo postojati, Ministarstvo je samo trebalo nadzirati proces do formiranja stalnog vijeća koje bi predstavljalo vjerovnike. Umjesto toga, Bricelj dopisuje u članku 29 (kasnije 31) formiranje Privremenog vijeća, koje je odabrao sam Ramljak, i koje mu je nakon toga čuvalo leđa. Stalno vijeće na kraju nikad nije ni formirano, podsjeća N1.

Grupi Borg nikako nije odgovarao eventualni dogovor IviceTodorića s vjerovnicima pa je u članku 24. unesena opaska da se tekst doradi kako bi se moglo utjecati na stand still aranžman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalno olakšavaju i mogućnost da netko drugi aktivira Lex ako Todorić to slučajno odbije, a u članku 45. (kasnije 48.) dopisuju odredbu da će se aktiviranjem Lexa prekinuti eventualni stečajni postupci.

Mijenjaju i članak 19., imovina dužnika blokira se čim je podnio zahtjev, a ne kao što je bilo prvotno predviđeno nakon donošenja sudskog rješenja, vjerojatno zato da se Todorić ne bi slučajno predomislio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo