PROCURILI DETALJI ZAKONA O OBNOVI ZAGREBA NAKON POTRESA: / Evo što će država sve financirati, a što pada na teret građana

Image
Foto: Pixsell

Zakonom o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, predviđa se ubrzana obnova po modelu iz Gunje,

30.3.2020.
23:14
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je u ponedjeljak ministar graditeljstva Predrag Štromar demantirao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekavši kako će država zakonom pripomoći u obnovi privatnih objekata stradalih u prošlonedjeljnom potresu, N1 je doznao detalje dokumenta radnog naziva "Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice". Taj će dokument biti predstavljen u utorak u 11 sati na sastanku u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, na kojem će sudjelovati i predstavnici drugih ministarstava, Grada Zagreba i strukovnih udruženja.

Jedna od najvažnijih odredbi je suspenzija Zakona o gradnji i Zakona o javnoj nabavi. To znači da će se zgrade stradale u potresu obnavljati po istom principu obnove kuća nakon poplave u Gunji. Prevedeno, neće biti javnih natječaja za odabir izvođača i nabavu materijala, već će se sve birati javnim pozivom. Osim toga, neće biti ni prava na žalbeni postupak, ali ni državne kontrole javne nabave. Iz ministarstva su potvrdili kako je cilj takvih odredbi ubrzavanje procesa obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTROMAR DEMANTIRAO BANDIĆA: /

'Sigurno će biti financirana i obnova privatnih stanova i kuća'; Evo tko će imati prioritet

Image
ŠTROMAR DEMANTIRAO BANDIĆA: /

'Sigurno će biti financirana i obnova privatnih stanova i kuća'; Evo tko će imati prioritet

Tri kategorije objekata

U novom će zakonu oštećeni objekti biti grupirani u kategorije obiteljskih kuća, višestambenih zgrada i zgrada javne namjene. U višestambenim zgradama koje su u privatnom vlasništvu, država će platiti sanaciju konstrukcije objekta (dimnjaka, krovišta, zidova, stubišta i stropova), ali neće financirati ostale radove. U zagradama koje su zaštićeno kulturno dobro, država jamči financiranje konzervatorskih radova.

Ako je riječ o obiteljskoj kući koja će zbog pretrpljene štete morati biti srušena, država neće graditi novu, već će osigurati zamjensku kuću prihvatljive kvadrature, sukladno broju članova kućanstva i propisanom broju kvadratnih metara po osobi. Ista je stvar i s višestambenim zgradama, uz razliku što će vlasnici stanova u njima, dobiti državne ili gradske stanove u najam. Osim toga, oni će se moći namiriti i prodajom zemljišta na kojem se nalazila srušena stambena zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praćenje obnove na portalu

Država jamči potpunu obnovu škola, bolnica, vrtića i drugih javnih ustanova stradalih u potresu, a iz ministarstva su pojasnili kako će se novim zakonom propisati točan program mjera, koje će se odnositi na postupke zbog suspenzija ranije spomenutih dvaju zakona. U pripremi je i portal e-obnova na kojem će se moći u stvarnom vremenu pratiti tijek obnove i troškovi te doznati detalji o izvođaču i samoj obnovi.

Zakon će biti usvojen po hitnoj proceduri, a u ministarstvu smatraju kako se bez njega problem obnove centra metropole i okolice ne može riješiti. Pri njegovoj izradi su se vodili iskustvom poslijeratne obnove, obnove Dubrovnika i Stona nakon potresa te Gunje i Hrvatske Kostajnice nakon poplava i problema s klizištem. U kojem će omjeru u obnovi sudjelovati Grad Zagreb, a koliko novca će se povući iz međunarodnih izvora bit će utvrđeno naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo