ŠTROMAR DEMANTIRAO BANDIĆA: / 'Sigurno će biti financirana i obnova privatnih stanova i kuća'; Evo tko će imati prioritet

Image
Foto: ilustracija, Ilustracija: Jurica Galoić/PIXSELL

Samo dva sata nakon što je Milan Bandić izjavio kako će prioritet u obnovi nakon potresa imati gradski objekti, iz Ministarstva graditeljstva stigao je demantij

30.3.2020.
16:42
ilustracija, Ilustracija: Jurica Galoić/PIXSELL
VOYO logo

Ministar graditeljstva Predrag Štromar danas je demantirao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je izjavio kako Grad, ali ni država, neće sufinancirati obnovu privatnih objekata koji su stradali u prošlonedjeljnom potresu.

"Sigurno će biti financirana i obnova privatnih stanova i kuća", u svom je demantiju napisao ministar Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREB OSNOVAO SEKTOR ZA SANACIJU ŠTETA OD POTRESA: /

Prioritet će imati gradski objekti, a ne domovi građana

Image
ZAGREB OSNOVAO SEKTOR ZA SANACIJU ŠTETA OD POTRESA: /

Prioritet će imati gradski objekti, a ne domovi građana

Zakon je već u pripremi

U pripremi je novi zakon kojim će se obuhvatiti i obnova privatne imovine, doznaje 24sata. No, još nisu usuglašeni svi detalji oko toga kojim će se modelom i u kojim iznosima ona obnavljati na trošak državnog proračuna. Temeljem tog zakona obnavljat će se zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno poslovne zgrade i obiteljske kuće.

Prioritet pri obnovi bit će stanovi, kuće, bolnice i škole, a postojat će i mogućnost izgradnje zamjenskog objekta ako je onaj oštećen u potresu srušen. No, to će se ponajprije odnositi na rubna zagrebačka naselja poput Markuševca i općina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osiguravanje zamjenskog smještaja

Obnova i eventualna izgradnja objekata bit će sufinancirana iz državnog i gradskog proračuna, sredstava pomoći Europske unije te donacija. No, točan iznos nanesene štete i potrebnih ulaganja u obnovu još nije poznat. Država se obvezala osigurati i zamjenski smještaj potrebitima za vrijeme obnove. Iz ministarstva su potvrdili da će zakon uskoro ići u Vladinu i saborsku proceduru.

"Cilj je zakona je pomoći svima i to u što skorijem roku. Procedure treba svesti na minimum i tu nema mjesta birokraciji. Struka je zadužena za analizu stanja, a na politici je da reagira brzo, nemamo vremena za dugo razmišljanje", zaključio je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras: Nečuveno Bandićevo svaljivanje odgovornosti na građane

Čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je nečuvenom ocijenio izjavu gradonačelnika Milana Bandića da su za štete od potresa odgovorni građani jer nisu ulagali u svoje nekretnine, a gradske vlasti je prozvao da nisu ustrojili upravu koja bi rješavala probleme građana.

"Ne možemo, kako je to danas gradonačelnik Bandić rekao, na ljude prebaciti sav teret ove prirodne katastrofe. Grad Zagreb u ovom trenutku nema funkcionalnu upravu i nema mogućnosti rješavati nagomilane probleme građana", prenio je zagrebački SDP Marasovu izjavu u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži osnivanje posebnog tijela

U reakciji na Bandićevu izjavu Maras je nužnim ocijenio osnivanje posebnog tijela koje će se, u suradnji s državnim i gradskim vlastima, baviti obnovom grada i vraćanjem u normalnu situaciju.

"Grad mora biti spreman za ovakve katastrofe, građani moraju imati zaštitu od grada i države, moraju biti obeštećeni, a naši najmlađi moraju biti u mogućnosti, kada prođe ova kriza, normalno ići u školu s obzirom da je na području Zagreba trenutno mnogo oštećenih škola", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da je potres prirodna katastrofa te da izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredne mjere.

Podsjetio je na najavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da će stranka u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog o sanaciji posljedica razornog potresa, koji je pogodio Zagreb prije desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim zakonom, istaknuo je Maras, bit će predviđena kompenzacija i vraćanje imovine u stanje kakvo je bilo prije potresa, pružanje smještaja onima koji su morali iseliti iz svojih domova, te policijsko osiguranje imovine građana koji su morali iseliti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo