PROCURILE NOVE MJERE KOJE NAM SPREMAJU VLADAJUĆI: / Stižu drugačija pravila za nošenje maski, vjenčanja, okupljanja...?

Image
Foto: Pixsell

Potvrdi li Ustavni sud legitimitet Stožera, vladajući kreću u nove mjere, piše u ponedjeljak Jutarnji list

17.8.2020.
8:56
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska posljednjih dana bilježi veći broj oboljelih nego i na samom početku epidemije - prošli tjedan srušili smo rekord s 208 oboljelih u jednom danu, dok je vikend bio nešto bolji, no valja naglasiti - vikendom se i manje testira.

Trenutno je svaka mjera koju donosi Nacionalno stožer civilne zaštite pod lupom javnosti i detaljno se preispituje. Mnogi tvrde kako je Stožer protuzakonit, a čeka se i odluka Ustavnog suda koji bi trebao procijeniti jesu li izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bile ustavne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji doznaje da bi uskoro, ako Ustavni sud potvrdi legitimitet Stožera, mogle uslijediti mjere poput obaveznog testiranja svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto - bilo s godišnjeg bilo s bolovanja. To se trenutno provodi samo u staračkim domovima.

Maske posvuda

Jutarnji piše i kako je siguno da će se u svim zatvorenim prostorima morati nositi maske, a to znači i na radnom mjestu ako se radi o prostorima otvorenog tipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničit će se i broj osoba na svadbama, vjerojatno na 30-ak, a onda možda i na najužu obitelj. Jutarnji piše kako će se morati ograničiti i okupljanja na javnim mjestima. Primjerice, želite li organizirati okupljanje, trebat će vam veća površina prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava s koronom

Što se tiče nastave, i to će morati biti detaljno organizirano. Na razini EU izgleda da postoji suglasje da bi djeca do deset godina starosti trebala ići na nastavu u škole, dok bi je stariji trebali pratiti online. Dosta toga ovisi o kapacitetima škola, postoji mogućnost da se uvede druga smjena u škole koje trenutno imaju nastavu samo u prvoj, kako bi u razredu i školi bilo što manje učenika.

Potvrdi li Ustavni sud legitimitet Stožera, mjere koje oni donesu više neće biti podložne raznim 'tumačenjima', bit će takoreći 'zakon'. Čini se da će se u kratkom vremenu morati donijeti mjere uz "tretiranje" Covida-19, koje će biti obvezne, sviđalo nam se to ili ne, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo