PROCJENE HNB-a: / Iduće godine usporit će rast BDP-a, ali će se i ubrzati inflacija, a to će donijeti rast cijena

Image
Foto: PIXSELL, Dalibor Urukalovic

U sljedećoj godini središnja banka očekuje usporavanje rasta na 2.9 posto, pri čemu bi sve komponente BDP-a trebale nastaviti jačanje.

20.12.2017.
13:57
PIXSELL, Dalibor Urukalovic
VOYO logo

Hrvatska narodna banka (HNB) u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 3.1 posto, no također procjenjuju kako bi se u idućoj godini rast bruto domaćeg proizvoda mogao usporiti na 2.9 posto. HNB je blago snizio procjenu rasta BDP-a u ovoj godini, s obzirom da je nedavno procjenjivao da će gospodarstvo u ovoj godini porasti za 3.3 posto, javlja HRT.

Sporiji rast osobne potrošnje

U sljedećoj godini središnja banka očekuje usporavanje rasta na 2.9 posto, pri čemu bi sve komponente BDP-a trebale nastaviti jačanje. Očekuje da će rast osobne potrošnje ponešto usporiti, a isto vrijedi i za izvoz roba i usluga te potrošnju države. S druge strane, HNB očekuje ubrzanje rasta investicija u kapital na 7.1 posto, znatno brže u odnosu na ovogodišnjih 4.2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzanje inflacije

U 2018. se očekuje i ubrzanje inflacije, a to znači da bi prosječni rast cijena iznosio 1.6 posto, dok će ove godine prosječna inflacija najvjerojatnije iznositi 1.2 posto.

U HNB-u procjenjuju i da će se nastaviti pozitivna kretanja na tržištu rada te očekuju da će administrativna stopa nezaposlenosti iduće godine pasti na 11.3 posto, s ovogodišnjih 12.4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo