treba li nam to? / Procijepljenost u Hrvatskoj pada, a sada ćemo dobiti i cjepivo protiv gripe slabijeg učinka?

Image
Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA

Čini se kako Hrvatska neće nabaviti četverovalentno cjepivo s četiri soja virusa, koje sadrži dva A i dva B tipa virusa, radi bolje zaštite hrvatskih građana

28.4.2018.
9:20
Thinkstock/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Hrvatski će se građani za iduću sezonu gripe cijepiti trovalentnim cjepivom, iako je Svjetska zdravstena organizacija ove godine prvi puta preporučila cijepljenje četverovalentnim cjepivom kao učinkovitiju zaštitu protiv gripe. Zastupnik SDP-a Željko Jovanović postavio je zastupničko pitanje hoće li Hrvatska, u skladu s preporukama WHO-a, nabaviti četverovalentno cjepivo s četiri soja virusa, koje sadrži dva A i dva B tipa virusa, radi bolje zaštite hrvatskih građana. 

Iz Ministarstva zdravstva stigao mu je odgovor u kojem stoji da „ne postoji preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se za nadolazeću sezonu koristi četverovalentno cjepivo protiv gripe, tj. da mu se da prednost pred trovalentnim. Trenutno nema znanstveno utemeljenih publiciranih dokaza o boljoj zaštiti takvim cjepivom, pa će stoga i u predstojećoj sezoni u upotrebi biti trovalentno cjepivo“, odgovorili su mu iz MIZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanovićeve tvrdnje potvrdili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), gdje kažu kako bi u interesu hrvatskog zdravstva i smanjenja posljedica gripe koja je ove zime prema službenim podacima odnijela 35 života, a zarazila 65.000 ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ove je godine po prvi puta u svojoj redovitoj godišnjoj preporuci za sastav cjepiva za gripu preporučila isključivo četverovalentno cjepivo. 

Četverovalentno cjepivo pokriva širi raspon virusa i smanjuje mogućnost promašaja u određivanju toga koji će tipovi virusa biti prevladavajući u narednoj sezoni, zbog čega je i ove sezone cjepivo bilo manje djelotvorno, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo