tko će pobijediti? / Pročešljali smo CV-je kandidata za šefa DORH-a. Ovo su najveći hitovi: 'Služba je pala u depresiju, a ja imam lijek'

Image

Životopis Nikše Wagnera je zasigurno najosebujniji. Istaknuo je da je sin pokojnog kapetana duge plovidbe, da mu je majka bila nastavnica engleskog te se pohvalio da mu je prosjek na fakultetu bio 4,2.

10.1.2024.
14:32
VOYO logo

Na stranicama Vlade objavljeni su životopisi i programi kandidata za Glavnog državnog odvjetnika. Podsjetimo, prijave su podnijela četvorica kandidata: Mladen Dragičević, Emilijo Kalabrić, Ivan Turudić i Nikša Wagner.

Najduži program ima Wagner, a proteže se na 17 stranica, Kalabrićev ima stranicu manje. Dragičevićev program ima osam stranica, baš kao i Turudićev - koji je jedini za životopis koristio popularni i već pomalo zastarjeli Europass. Dragičević, za razliku od ostalih kandidata koji od stranih jezika - govore samo engleski, govori i talijanski, francuski i njemački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najosebujniji životopis je pak onaj Nikše Wagnera koji u svom programu nije štedio ni Zlatu Hrvoj-Šipek. Secirali smo životopise, krenimo redom:

Dragičević govori čak četiri strana jezika

Mladen Dragičević je rođen u Dubrovniku 1962. godine. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu 1986. godine, a dvije godine kasnije Postdiplomski studij, 1989. počeo je pripremati magistarsku radnju na "May Planck Institutu Hamburg". Iste godine započinje i Pripravnički staž na Općinskom sudu u Zagrebu, a 1993. je položio pravosudni ispit. Iste godine je otvorio i vlastiti odvjetnički ured, a 2011. je osnovao Odvjetničko društvo Dragičević i partneri d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi i da se specijalizirao u nekoliko odvjetničkih ureda u SAD-u, Italiji i Njemačkoj. Pohvalio se i stranim klijentima s kojima je surađivao poput Johnson&Johnsona, Pfizera, McDonald'sa, Benettona, Lotta, Vailanta, Electrolux…

Image
POKRENUTA PROCEDURA /

Tko će biti novi šef DORH-a? Oglasio se i Milanović: 'Pratit ću izbor i dužnost mi je upozoriti'

Image
POKRENUTA PROCEDURA /

Tko će biti novi šef DORH-a? Oglasio se i Milanović: 'Pratit ću izbor i dužnost mi je upozoriti'

Pobrojao je i silna udruženja kojih je član: International Bar Association, Section of Business Law te Hrvatske ABA, Hrvatsko-njemačke trgovinske komore, Kinesko-hrvatske gospodarske komore, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj te član Saborskog odbora za europske poslove Hrvatskog sabora. Akreditirani sam lobist u Europskom Parlamentu što je rezultiralo i snažnom vezom našeg društva s Uredom Europske komisije u Hrvatskoj.
Član sam i Rotary Passport kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tečno govori engleski, talijanski, francuski i njemački jezik.

U programu je naveo osam točaka koje smatra najvažnijim za poboljšanje rada Državnog odvjetništva i društva u cjelini: Pridavanje povećane pozornosti k rješavanju kaznenih djela ratnih zločina, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela vezanih uz zlouporabe europskih fondova, Rješavanje zaostalih neriješenih imovinskopravnih pitanja nastalih raspadom SFRJ te okretanje k zapadnoeuropskim standardima, Transparentnost, Digitalizacija sustava, Stručno usavršavanje kadrova, Angažman vanjskih stručnjaka, Stvaranje efikasnog disciplinskog sustava i Pridavanje povećane pozornosti k rješavanju kaznenih djela ratnih zločina, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela vezanih uz zlouporabe europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik Hrvoj Šipek 27 godina proveo na državnoodvjetničkim dužnostima

Emilijo Kalabrić je rođen u Šibeniku 1963. godine. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1989. godine, zatim je odslužio vojni rok i postao vježbenik na Općinskom sudu u Šibeniku, a pravosudni ispit položio je 1992. godine. Trenutno je zamjenik Zlate Hrvoj Šipek, a ranije je radio kao županijski državni odvjetnik i zamjenik županijskog državnog odvjetnika. Osim toga, bio je i glasnogovornik. Šest godina je radio kao općinski državni odvjetnik. Radio je i u Fondu za financiranje stambenih i komunalnih poslova Grada Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro se služim engleskim jezikom u govoru, čitanju i pismu, a također posjedujem primjereno računalno znanje", napisao je Kalabrić koji je 27 godina radnog staža proveo na državnoodvjetničkim dužnostima.

U svom programu navodi načine za poboljšanje kadrovskog stanja državnog odvjetništva, materijalne i financijske uvjete rada. Što se tiče kaznenih djela, posebnu će, kaže, pozornost posvetiti predmetima iz gospodarskog kriminaliteta. Navodi i procesuiranje ratnih zločina i drugih kaznenih djela. Spominje i arbitražne postupke i zastupanje pred stranim sudovima i tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turudić: USKOK bi se trebao nalaziti bliže DORH-u

Ivan Turudić je rođen 1962. godine, ali u životopisu ne navodi mjesto rođenja. Osnovnu školu završio je u Virovitici, kao i jezičnu gimnaziju. Zatim služi vojni rok u Ljubljani pa upisuje Pravni fakultet u Zagrebu i potom polaže pravosudni ispit. Prije 11 godina upisao je poslijediplomski studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a doktorski studij 2019. godine na Fakultetu hrvatskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U životopisu navodi da je iskusni korisnik engleskog jezika. Sedam godina je radio kao sudac i predsjednik Općinskog suda u Virovitici, zatim kao sudac Županijskog suda u Virovitici. Od 1998. do 2000. bio je pomoćnik ministra pravosuđa, a dvije sljedeće godine proveo je kao istražni sudac. Sedam godina je radio kao sudac Kaznenog odjela prvog stupnja na Županijskom sudu u Zagrebu, zatim kao predsjednik i sudac Odjela za USKOK Kaznenog odjela prvog stupnja, onda i kao v.d. predsjednika na Županijskom sudu u Zagrebu, a 2012. postaje predsjednik istog suda. Od 2021. godine radi na poziciji suca Visokog kaznenog suda u Zagrebu.

Na tri stranice naveo je predavanja koja je održavao i znanstvene članke koje je pisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjerama koje planira u svom programu koji se proteže na osam stranica navodi da se odvjetnicima moraju osigurati adekvatni uvjeti za rad. Navodi i potrebu za znatnim povećanjem plaća. Smatra i da bi se USKOK iz praktičnih razloga i zbog prirode posla koji obavlja trebao nalaziti bliže zgradi DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac kapetan duge plovidbe i prosjek od 4,2 na fakultetu

Nikša Wagner rođen je 1965. u Dubrovniku, navodi da je sin pokojnog kapetana duge plovidbe i majke nastavnice engleskog jezika. Osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku, a vojni rok služio je u Puli i Splitu. Pravni fakultet u Splitu završava s prosjekom 4,2. Zatim je bio vježbenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, ima i čin pričuvnog poručnika vojne policije.

Nakon polaganja pravosudnog ispita, zaposlio se u Općinskom državnom odvjetništvu, a dužnost u Dubrovniku napušta zbog preseljenja u Split gdje mu supruga ima privatnu liječničku praksu. Bio je zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Splitu, a onda i Općinski državni odvjetnik. Od 2009. godine radi kao zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošao sam sve periodične sigurnosne provjere i moja imovinska kartica je uredno ažurirana", navodi. Dalje stoji: "Daktilografske poslove obavljam samostalno kao i unos podataka u računalne programe. Služim se engleskim jezikom i imam položen vozački ispit B kategorije", navodi Wagner.

Wagnerov životopis, najosebujniji je od priloženih. Naime, "sin kapetana duge plovidbe" navodi da nema nešto novoga bitno za dodati jer se stanje u državnom odvjetništvu od posljednjeg javnog poziva 2020. godine kada je izabrana Hrvoj Šipek - nije poboljšalo na ključnoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak se bitno pogoršalo ili kako je to kolegica Hrvoj Šipek dobro dijagnosticirala, služba represija je zapala u depresiju, a ona nije ni ponudila, niti provela nužnu terapiju". A Wagner je pak taj koji nudi lijek za "neprihvatljivo stanje koje treba liječiti uporno i postepeno".

Prvi zadatak novog državnog odvjetnika je promijeniti percepciju službe u javnosti a to se može relativno brzo upornim, zakonitim, etičnim i transparentnim radom uz odmjereno, pravodobno i iskreno informiranje predstavnika javnih medija i svih koji po zakonu imaju pravo na informacije, navodi. Osnovni mu je cilj, kaže uklanjanje depresije, kadrovska obnova i jačanje motivacije te štednja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li izbor čelnika DORH-a početak novog sukoba Plenkovića i Milanovića? 'Dva kandidata vjerojatno imaju manje šanse'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo