o rebalansu i interpelaciji /

Nakon problema s tehnikom, u Saboru izglasan rebalans proračuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Saboru je na početku glasovanje odgođeno zbog problema s tehnikom

11.11.2020.
12:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici su u Saboru trebali glasati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i rebalans državnog proračuna, no na samom početku došlo je do problema sa sustavom glasanja iz pet dvorana i putem video veze.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatražio je stoga stanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon povratka u sabornicu glasovanje je počelo, prebrojavanje je trebalo biti ručno, ali je Jandroković konstatirao: "Pa, ovo će trajati šest dana. Nema to smisla."

Određena je nova stanka do 11:30 do kada su teškoće otklonjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je izmijenio svoj Poslovnik prilagodivši ga odluci Ustavnog suda o ukidanju odredbe kojom se zbog epidemioloških mjera ograničavao broj zastupnika koji su mogli sudjelovati u radu sjednica, iznositi mišljenja i replicirati.

Promjenom Poslovnika omogućeno je svim zastupnicima da u doba epidemije sudjeluju na sjednici raspoređivanjem u nekoliko dvorana i praćenjem sjednice video vezom, te da raspravljaju i repliciraju predlagaču zakona.

Za rebalans 76 ruku

Sa 76 ruku prihvaćen je i rebalans državnog proračuna. Rebalansom se planiraju prihodi u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna.

Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interpelacija o radu Vlade zbog projekta vjetroelektrane Krš - Pađene, što je bila inicijativa Domovinskog pokreta, odbijena je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo