Svatko tvrdi svoje / Problem nasilja u obitelji: Tko je zakazao u slučaju iz Međimurja? Svi 'prebacuju lopticu' s jednih na druge

Ministrica Bedeković ipak je svjesna da je socijalnih radnika malo

18.2.2020.
19:13
VOYO logo

Dan nakon što je od posljedica ranjavanja usljed obiteljske svađe umrla Violeta Balog, majka desetero djece, po tko zna koji put postavlja pitanje tko je zakazao i što se može i mora bolje napraviti.

Iako se u ovom slučaju ubojstvo dogodilo u međimurskom romskom naselju, od obiteljskog nasilja kao i nasilja prema ženama nije lišen ni ostatak Hrvatske, zato se u Ministarstvu za socijalnu politiku traži rješenje u suradnji s lokalnom zajednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Piškorovec još oplakuje Violetu Balog, majku desetero djece koju je ubio nevjenčani suprug, postavlja se pitanje gdje je nastao šum u komunikaciji. Policija tvrdi iz te su obitelji stigle najmanje četiri prijave zbog nasilja, no nadležni Centar za socijalnu skrb pojašnjava ima različitih oblika nasilja u obitelji.

"Svađa s bratom u njegovu dvorištu je isto nasilje u obitelji, svađa između snahe i svekrve je isto nasilje u obitelji, ono što vas zanima je da li je bila prijava između supružnika, i da li smo mi svjedočili nekoj svađi između supružnika - ja vam kažem da ne", rekla je Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nova tragedija u Međimurju: U kući pronađeno tijelo žene, sumnja se na nasilnu smrt!

Image

Nova tragedija u Međimurju: U kući pronađeno tijelo žene, sumnja se na nasilnu smrt!

Ipak, država je zakazala, tvrdi međimurski župan gostujući sinoć na RTL-u.

"Apeliram na ministricu demografije i socijalne skrbi da hitno, sutra, zaposli dvadeset socijalnih radnika, danas imate jednog socijalnog radnika na sto obitelji", rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa nasilja se ne smanjuje, kao ni osjećaj izoliranosti

Ministrica, koja je već jutros razgovarala i s predstavnicima romske zajednice i s ravnateljicom nadležnog centra, ponavlja - ovo je problem više resora, od pravosuđa do obrazovanja. Ipak svjesna je da je socijalnih radnika malo.

"Ja ne mogu doista u ovom trenutku udovoljiti i reći da mogu preko noći zaposliti, ne znam, neki broj socijalnih radnika u Međimurju, zato što moramo voditi računa o ravnomjernom davanju suglasnosti za otvaranje novih radnih mjesta za socijalne radnike u cijeloj Hrvatskoj", kazala je ministrica za demografiju, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik romske manjine podsjeća da na nacionalnoj razini postoje već i Program i Strategija za Rome, pa problem vraća na lokalnu razinu.

"Da su jedinice lokalne samouprave donijele akcijske planove onda bi i u proračunu imale sredstva", rekao je zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No radi li se samo o manjku novca ili i manjku interesa? Dok se problem prebacuje s lokalne razine na lošu međuresornu komunikaciju i obratno, Romi u međimurskim naseljima tvrde - nas nitko ništa ne pita. Istodobno, stopa kriminaliteta ondje se ne smanjuje, kao ni osjećaj izoliranosti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo