Bašak dodatno 'zaglavljuje' zbog godišnjih odmora?

Pomaka u slučaju Bašak Šahin Duman, djevojke koja čeka izručenje Turskoj u Remetincu već 45 dana, nema.

12.7.2012.
15:20
VOYO logo

Podsjetimo, radi se o djevojci koju u Turskoj čeka izvršenje kazne - više od 6 godina zatvora zbog sudjelovanja u studentskim prosvjedima za ljudska prava, odnosno protiv antiterorističkog zakona koji je ta zemlja donosila. Iako joj nije dokazano da je sudjelovala u nasilnim akcijama, Bašak Šahin Duman je osuđena.

Dokumentacija, koja je trebala stići u roku od 40 dana, stigla je u hrvatsko Ministarstvo pravosuđa pred samo istjecanje tog roka - prošloga tjedna, kaže nam njen odvjetnik. Zasad nije imao priliku vidjeti što u dokumentima piše, budući da na red za primanje dokumentacije dolazi nakon suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo na prijevod bi se moglo čekati 10 dana

"No, kako se radi o dokumentaciji na stranom jeziku, treba pričekati prijevod. A to bi moglo potrajati oko deset dana", kaže nam odvjetnik Tihomir Mišić. Tek nakon toga će uslijediti rasprava na Županijskom sudu i odluka o azilu ili izručenju.

Sve to vrijeme ona ne može na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je dobro. Vjeruje da će joj odobriti azil kojeg je zatražila. Kada je prošlo 40 dana pritvora, on joj je produljen, a sud može odrediti zadržavanje do izručenja, ili azila koji bi promijenio kompletnu priču", kaže odvjetnik Šahin Duman.

Podsjetimo, u turskim se zatvorima nalazi oko 10.000 političkih zatvorenika, od čega je 1.000 djece i 100 novinara, a mučenja zatvorenika se neprestano događaju, bez obzira na prosvjede međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo