raste zabrinutost /

Pristiže val imigranata: je li Hrvatska spremna za prihvat desetina tisuća ljudi?

Samo prošlog tjedna u Grčku je ušlo oko 20.000 imigranata iz Sirije i sjeverne Afrike. Hrvatska je dosad bila toga pošteđena, ukupno je od početka godine u zemlju ušlo nešto više od tisuću imigranata, ali raste zabrinutost da tako neće još dugo ostati

18.8.2015.
22:32
VOYO logo

Šestero Sirijaca, među njima i novorođenče, utopilo se uz tursku obalu na putu do Grčke.

Da put prema boljem sutra može završiti tragično, svjesno je svih 50 tisuća izbjeglica koji su, samo u srpnju, ušli u Grčku. Samo prošlog tjedna došlo ih je još 21.000, uglavnom iz Iraka i Sirije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam znao što da radim, imao sam 14, bio sam klinac. Oko mene bila je samo sirijska vojska. Mislio sam - ako bježim, pucat će u mene. Nisam znao što ću, ali čuda se događaju, preživio sam i pobjegao", ispričao je Nuradlin, izbjeglica iz Sirije.

Grčki otoci u špici turističke sezone krcati su izbjeglicama. Ujedinjeni narodi pozvali su sve zemlje Europske unije da pomognu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanje je tragično, a upozoravali smo vlasti da bi se ovo moglo dogoditi. Nitko nas nije slušao i sad se na otoku nalazi više od tisuću izbjeglica koje žele otići, a ne mogu", izjavio je Mihalis Kolias, gradonačelnik Lera.

Oni koji uspiju, kreću Balkanskom rutom preko Makedonije i Srbije do Mađarske koja se od izbjeglica brani gradnjom zida i slanjem dodatnih tisuću vojnika na granicu.

"Pod napadom smo krijumčara ljudima! Oni izbjeglice uče zakonima zemalja Europske unije. Uče ih kako zloupotrijebiti program prihvata izbjeglica", izjavio je János Lázár, ministar u Uredu mađarskog premijera.

Mađarski zid mogao bi izbjegličku rutu preusmjeriti na Rumunjsku i Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se nalazi na tzv. zapadno-balkanskoj ruti i ukupno sudjeluje tek s oko 10 posto prelazaka. Čak podaci za 2014. godinu pokazuju trend smanjenja u odnosu na 2013. godinu neregularnih prelazaka", rekao je Drago Župarić-Iljić iz Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu.

Balkanska ruta u Hrvatsku prodire na granici sa Srbijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji te na crnogorskoj u Dubrovačko-neretvanskoj. Većina izbjeglica sreću traži dalje na zapadu, pokušavajući se domoći granice sa Slovenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je važno reći da ćemo morati biti spremni u narednih godinu dana prihvatiti oko 700 izbjeglica s obzirom na relokaciju i preseljenje iz drugih zemlja i Hrvatska će morati razviti svoj održivi sustav prihvata i integracije izbjeglica", objasnio je Župarić-Iljić.

Val još nije stigao u Hrvatsku, ali primjera ima. Dvojica Kosovara, koji su danas ilegalno prešli granicu preko Konavoskih brda, završili bi tragično da nisu zatražili pomoć. Obojicu je ugrizla zmija otrovnica.

Kako se mađarski zid bude gradio, imigranti će tražiti nove putove. Hrvatska treba biti spremna, jer svi koji sada u nju pristižu čine tek 10 posto ilegalnog prometa cijele Balkanske rute.

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo