gorski kotar /

Prirodne atrakcije Zeleni vir i Vražji prolaz: Slikoviti prizori koji oduzimaju dah

Image
Foto: Domagoj Sever

Do izletišta i zaštičenog rezervata prirode Zeleni vir može se doći uređenim planinarskim stazama, šetnjom uz potok Curak ili asfaltiranom cestom preko Skrada kako sam se ja zaputio.

17.1.2017.
0:00
Domagoj Sever
VOYO logo

Svi putevi vjerojatno su  posebni i zanimljivi na svoj način, a ako se rezervat odlučite posjetiti više puta, možete odabrati stazu kojom još niste išli i učiniti ponovni posjet zanimljivijim. Na samom ulazu u rezervat nalazi se planinski dom „Zeleni vir“ koji u svojoj ponudi ima domaća goranska jela i različite slastice od šumskih plodova, ali u zimsko vrijeme je nažalost zatvoren. Planinarski  dom osim ugostiteljske ponude nudi i smještaj.

Image
Foto: Domagoj Sever

Zeleni vir, Vrajži prolaz i spilja Muževa hišica još su davne 1962. godine proglašeni posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi oko 200 ha. Rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu okoliša iz 2011. godine, danas  područje Zelenog vira spada u kategoriju zaštićenog krajobraza. Nalazi se na području Općine Skrad, na nadmorskoj visini od 302 - 649 m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje koja se nalazi ispod sedamdesetak metara visoke stijene niz koju se spušta potok obasipajući ulaz tisućama kapljica. Ime je dobio po smaragdno – zelenoj boji vode jezerca čiji se izvor u spilji.

Image
Foto: Domagoj Sever

Njegove vode, zahvaćene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale, koju je 1921. izgradio građevinski poduzetnik Josip Lončarić. Hidrocentrala je ujedno i prva sagrađena u Gorskom kotaru, a u ono vrijeme električnom energijom snabdijevala je cijeli Gorski kotar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Domagoj Sever

Vražji prolaz je kanjon dugačak 800 metara. Jedan je od najljepših hrvatskih kanjona, a među stijenama visokim stotinjak metara, probija se, divlje šumeći, planinski potok Jasle.

Image
Foto: Domagoj Sever

Nad potokom, na nosačima usječenim u živu stijenu, načinjene su galerije i mostići koje šetaća u svako godišnje doba ostavljaju bez daha. Naokolo su strme stijene, a u dubini, pod nogama teče brzi potok. Put kroz kanjon završava podno ulaza u spilju Muževa hišica.

Image

Špilja Muževa hišica ime je dobila po mužu tj. muškarcu koji je bio gospodar skupine ljudi koja se za vrijeme najezde turaka skrivala u toj spilji. Spilja je dugačka oko 200 metara i obiluje stalaktitima i stalagmitima, a temperatura vode i zraka je konstantnih 8 stupnjeva. Na kraju spilje koji još nije dovoljno istražen nalazi se jezerce, u kojem je u isto vrijeme kad i u Postojnskoj jami pronađena čovječja ribica. Za dublje razgledavanje spilje potrebno je sa sobom ponijeti svjetiljku,  jer u spilji nije postavljena rasvjeta.

Image
Foto: Domagoj Sever

Nažalost izletište je u ovom zimskom periodu bilo pusto, fotografirao sam kanjon i slapove u potpunom miru, a razočaran sam bio jedino zato što nisam mogao probati goranske specijalitete  u Planinarskom domu. Sigurno ću opet navratiti u toplijem dijelu godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ulaznice u izletište Zeleni vir je 20,00 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo