'PRIPREMAMO SVE ZA TSUNAMI BOLESNIKA'; Beroš najavio mogućnost odstupanja s funkcije: / 'Ako do toga dođe, podnijet ću ostavku'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vili Beroš kaže da se pripremaju za 'tsunami' bolesnika: 'KB Dubrava je odabrana zbog svoje važnosti, instalacije, dopremaju kisik do svakog kreveta'

3.11.2020.
13:41
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se danas na konferenciji za javnost na to da KB Dubrava u Zagrebu postaje centar za liječenje oboljelih od Covida-19. Rekao je da sve pripremaju za "tsunami" bolesnika zbog čega se upravo radi centralizacija liječenja onih od koronavirusa u KB Dubrava. Rekao je da će u slučaju kraha sustava podnijeti ostavku.

"Ako imamo 2500 novozaraženih u jednom danu, a imali smo više, to znači da će od 7,5 do 10 posto pacijenata razviti srednji do teški oblik kliničke slike. To znači da će ti bolesnici biti hospitalizirani na deset dana te da će biti potrebno više od 3000 kreveta, a ako će biti duže bit će više od 5000 bolničkih kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao ministar sam prihvatio tu ideju i suglasan sam s njom. Puno je bolje da se pacijenti liječe na jednom mjestu, a KB Dubrava je bolnica koja je najmlađa u Zagrebu, ona je optimalna zbog infrastrukturalnih uvjeta. Nigdje nemamo takve uvjete, prema tome svi koji ukazuju na loše uvjete želim da to stavimo u širi kontekst", rekao je Beroš.

Image
NEMA KRAJA DRAMI: /

Respiratori su se isključili kad je nestalo struje, pokretali su ih ručno. Ni agregati ne valjaju, stari su 30 godina

Image
NEMA KRAJA DRAMI: /

Respiratori su se isključili kad je nestalo struje, pokretali su ih ručno. Ni agregati ne valjaju, stari su 30 godina

Zašto baš KB Dubrava?

Kaže da su sve druge bolnice u Zagrebu daleko starije. "KB Dubrava je odabrana zbog svoje važnosti, instalacije, dopremaju kisik do svakog kreveta. Na taj način smo probali omogućiti da sve ostale zdravstvene ustanove zbrinjavaju ostale bolesnike koji nisu pozitivni. Moramo se odlučiti gdje će se liječiti jedni, gdje drugi. Predodredio sam Dubravu s obzirom na kvalitetu. Znam da se svi ne slažu s tom idejom. Dubrava je u tranziciji, unatoč svemu djelatnici pružaju odličnu skrb", tvrdi Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 860 i nešto respiratora nemamo previše slobodnih. Ali prilagođavat ćemo se iz dana u dana. Pitanje da u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu nije bilo respiratora u Dubravi, pa što bi radili u Dubravi kada nisu bili potrebni. Znamo da imamo manjak kadra, nismo mogli niti izgraditi kadar niti izgraditi bolnice u ovim mjesecima od početka epidemije...

"Ne znam jesmo li uspjeli, ali smo pokušali sagledati svaki segment ove priče. Postoji vrlo jasan plan za hospitalizaciju bolesnika s različitima simptomima u različitim centrima. Razumijem djelatnike iz Dubrave, možda to nije s njima dobro iskomunicirano, ali recite mi koja bolnica može biti srce borbe protiv Covida?", upitao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sitauciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo