Primorac glas birača platio 71 kn, Bandić 32

Dok je Primorac, koji nije ni ušao u drugi krug, glas birača platio čak 71 kunu, a najveći Josipovićev konkurent Bandić 32 kune, kandidat SDP-a za isto je izdvojio tek šest kuna.

29.12.2009.
9:05
VOYO logo

Nezavisni predsjednički kandidat Dragan Primorac nije ušao u drugi krug, no zato je svaki glas birača platio čak 71 kunu! I na taj način ispao najveći gubitnik!

Čak još šest njegovih kolega platilo je skuplje glasove birača od Ive Josipovića, koji si je bez problema osigurao ulazak u drugi krug. Štoviše, Josipović je za svaki glas uložio tek šest kuna, a dobitak mu je bio rekordan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov trenutno najveći konkurent Milan Bandić ne može dijeliti isto zadovoljstvo, jer je za kampanju potrošio najviše novca. Unatoč tome, za njega je glasalo puno manje birača. I to, pak, znači da je Bandić svaki glas – skupo platio.

Do podataka o tome koliko je koji kandidat platio svaki glas birača Večernji list je došao tako što je iznose uložene u promidžbu na televizijama i u tisku (uza sve ostale izdatke koji čine 50 posto ukupnih troškova), koje je za mjesec dana kampanje izračunao GONG i Transparency International, podijelio sa svakim glasom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju PR stručnjaka Krešimira Macana, većina je kandidata potrošila malo više od iznosa koje su dosad spominjali javno.

"To se prije svega odnosi na Milana Bandića, čija bi kampanja mogla doći ukupno, u prvom krugu, između sedam i osam milijuna kuna", precizira Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se uvijek najviše potroši na televizije, smatra kako će Bandića slijediti Primorac s najmanje šest milijuna kuna. U planiranih 5,5 milijuna kuna mogao bi se zadržati Nadan Vidošević, a tu je i Josipović, koji je svoju poziciju favorita iskoristio da sačuva što više novca za drugi krug.

"Hebrang je imao relativno skromnu kampanju, pa će vjerojatno proći s manje od pet milijuna kuna. Svi ostali idu od 2,5 milijuna naniže. Recimo, do skromnih 600.000 D. Kajina ili jako skromnog J. Jurčevića, koji spominje nekoliko desetaka tisuća kuna", izjavio je Macan za Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo