plemenit podvig / Prilika za novi početak: u Splitu osnovana socijalna zadruga Start za pomoć ugroženim skupinama

Stigmatizirani na tržištu rada, beskućnici teško dolaze do posla. U Splitu su Udruga Most, volonteri i beskućnici osnovali socijalnu zadrugu Start koja pomaže tzv. isključenim skupinama, u pronalaženju radnog mjesta. Kako to planiraju, doznajte u prilogu

12.3.2016.
19:01
VOYO logo

Otvorenje trgovine ekoloških proizvoda možda je malen korak za tržište, ali je svakako veliki za Roberta. Sada se može nadati stalnom zaposlenju, jer se spletom životnih okolnosti prije pet godina našao na ulici. 

"Mnoge splet nesretnih okolnosti jednostavno otpuhne, u mom slučaju problemi kod kuće s mamom i sestrom, rad kod ljudi koji nisu plaćali i još mnogo toga", prisjetio se Robert Marić, beskućnik i suosnivač socijalne zadruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalnu zadrugu koja nudi ekološke proizvode dalmatinskih proizvođača osnovali su Udruga Most koja skrbi za splitske beskućnike, mladi volonteri, ali i sami beskućnici. Među njima je i Robert koji je u svaki dan pošalje bar dvije molbe za posao.

"Naravno kada me poslodavac vidi, nema želju mene zaposliti jer imaju predrasude da su beskućnici alkoholičari, narkomani, tako da nam je uvijek teže", rekao je Robert. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadruga svoje eko proizvode nudi i na Internetu uz kućnu dostavu, pa se nadaju da će posao krenuti da bi mogli otvarati nova radna mjesta. 

"Ova zadruga je osnovana sa ciljem da se zaposle sve tržišno isključene osobe počevši od beskućnika, mladih osoba, osoba preko 50 godina i dugotrajno nezaposlenih osoba", objasnio je upravitelj Marko Ban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za krajni cilj im je potrebna podrška kupaca. Planova je mnogo, a želja samo jedna.

"Najbolje bi bilo tu, ali ne biram posao. Radit ću sve što mogu raditi, sve što mi se ponudi radit ću, jer svaki posao je dobar", kaže Robert. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u međuvremenu će Robert pomagati koliko može da socijalna zadruga nađe svoje mjesto na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo