PRIKRIVENI RAT PREMIJERA I PREDSJEDNICE: /

Plenković zabranio šefici diplomacije odlazak u Rusiju kod Putina, ali to nije sve...

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković zabranio je ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić da bude dijelom izaslanstva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tijekom posjeta Rusiji.

11.10.2017.
19:54
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Umjesto nje će, kako javlja Jutarnji, otputovati državna tajnica Zdravka Bušić. Radi se o nstavku sukoba između Vlade i Ureda predsjednice, a sve je jasnije kako Plenković želi opstruirati predsjedničin posjet Rusiji.

Također, kako nastavlja Jutarnji, u izaslanstvu neće biti ni potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić iako će u razgovorima dominirati ekonomske teme. Ali će u izaslanstvu biti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude još zanimljivija, premijer je u posljednji čas spriječio predavanje Rusiji zgrade u kojoj bi se smjestili diplomati te zemlje u Zagrebu pa se na taj način samo šest dana prije početka posjeta taj problem postavlja kao jedna od tema o kojima će Grabar-Kitarović morati razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Naime, prilikom posjeta bivšeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera Rusiji krajem svibnja, na sastanku s ruskim ministrom Sergejem Lavrovom na dnevnom je redu bilo pitanje zgrade ruske ambasade u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u Moskvi za svoje diplomatsko predstavništvo koristi zgradu koju nam je ustupila Rusija te je, sukladno dobrim diplomatskim običajima, Hrvatska trebala postupiti na isti način.

Ta se priča vuče već dulji niz godina, ruski se diplomati nalaze u potpuno neprikladnoj zgradi, a Stier je tada s Lavrovom dogovorio da će problem biti riješen u najkraćem roku.

U međuvremenu je nova zgrada pronađena, ona u Bosanskoj 53, ali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova procijenilo je da bi zgrada, koja je odabrana za rusku ambasadu, bila preskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo