ugostitelji protiv grada /

Prijeti li ugostiteljskim objektima na splitskoj plaži Žnjan rušenje? Koncesije za korištenje prostora bez natječaja

Prijeti li ugostiteljskim objektima na splitskoj plaži Žnjan rušenje? Koncesije za korištenje prostora uz plažu dodjeljene su bez natječaja, građani upozoravaju kako su ugostitelji zaposjeli više prostora nego im pripada, a Grad Split za to vrijeme šuti.

20.9.2016.
18:52
VOYO logo

Na plaži Žnjan napokon su počeli nicati ugostiteljski objekti. I dok turistima takav sadržaj odgovara, lokalno stanovništvo nije zadovoljno.

Struka smatra kako na najvećem gradskom potencijalu vlada potpuni nered.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija na Žnjanu je zapravo produkt izostanka ikakvih stručnih intervencija. Prostorni plan Žnjana postoji, ali on je apsolutno ovdje zanemaren", tvrdi Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Splita.

Obalno područje spada pod ingerenciju Županije splitsko-dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Split ima pravo izdavati koncesijske dozvole na površine od 12m četvornih i to za montažne objekte. Međutim, u tih 12 metara nisu uračunate terase ni prostor koji zauzimaju ležaljke.

"Ono nisu montažni objekti zbog toga jer svi imaju temeljne ploče i trajno su povezani sa tlom što je po zakonu o gradnji građevina", naglašava Žuvela.

Dozvole dodjeljuje vijeće za koncesije, bez natječaja. Po kojem ključu, krše li ugostitelji uvjete koncesije prelaskom dodjeljene površine i hoće li se objekti uklanjati nismo uspjeli doznati jer iz gradske uprave ne vole odgovarati na neugodna pitanja. Pred kamere ne žele ni iz Udruge ugostitelja Žnjan. U dopisu demantiraju kako nisu spojeni na kanalizaciju i zazivaju plan.

"..v.oljni smo se prilagoditi budućim planovima Ministarstva, Grada, Županije, ali poštovana gospodo, kontinuirane prijetnje s bagerima i rušenjima ne vode ničemu", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravna površina vrijedna preko 150.000 eura Splitu, izgleda, nije dovoljno važna za plansko uređenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo