PRIJE 3 DANA PREMINULA JE CURICA KOJA JE UJEDINILA ZEMLJU, A SAD JE ISPLIVAO UŽAS: / 'Mami je Lana bila izvor prihoda, to je najstrašnije u svemu'

Image
Foto: Provjereno

Majka teško bolesne djevojčice, koja je preminula nakon teškog raka kostiju, prikupljala je novac za liječenje u inozemstvu, a trošila ga je na sve osim na liječenje djevojčice,

11.7.2019.
17:30
Provjereno
VOYO logo

Jedanaestogodišnja Lana Bendelja u ponedjeljak je preminula nakon što joj je sa samo deset godina dijagnosticiran rak kostiju (osteosarkom). Njezina majka je prošle godine u Provjerenom tvrdila kako je djevojčici od kemoterapije loše, da joj liječnici ništa ne objašnjavaju i da joj ne žele dati nalaze kako bi Lanu mogla liječiti u inozemstvu. Desetak dana nakon dijagnoze u apelima na društvenim mrežama majka je lažno tvrdila kako za dijete u Hrvatskoj nema lijeka te je odbijala suradnju s liječnicima, prenosi u najavi večerašnje emisije Provjerenog Dnevnik.hr.

Majka bespotrebno skupljala donacije?

Ipak liječnici su iskoristili zakonsku mogućnost i nastavili liječenje djevojčice kemoterapijom te su sve prijavili Centru za socijalnu skrb. U razgovoru za Provjereno ravnatelj bolnice u Klaićevoj je rekao kako je cjelokupno liječenje pokriveno zdravstvenim osiguranjem, a i da nije bolnica bi pomogla. Iako nije bilo potrebe za skupljanjem donacija, u međuvremenu je Lanina majka prikupljala donacije za liječenje u Turskoj ili Njemačkoj, pozivajući preko Facebooka na linč liječnika, HZZO-a i bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMINULA DJEVOJČICA KOJA JE UJEDINILA HRVATSKU: /

'Dočekala je sestrin prvi rođendan i poslije zauvijek sklopila okice'

Image
PREMINULA DJEVOJČICA KOJA JE UJEDINILA HRVATSKU: /

'Dočekala je sestrin prvi rođendan i poslije zauvijek sklopila okice'

Lana kao Izvor prihoda

“Mami je Lana bila izvor prihoda. To je ono najstrašnije u svemu. Malena djevojčica je bila mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo ne spominje nego novac“, rekla je jedna anonimna prijateljica koja je pomagala Laninoj majci sve dok nije shvatila kako majka sve to radi samo zbog sebe.

Njezin bivši partner i otac Lanine polusestre Ivica Seretinek nije želio imati posla s tim u trenutku kada je vidio koji novac majka koristi u kupovini. Prema njegovim tvrdnjama Lana je primila četiri ciklusa kemoterapije, nakon čega je otišla na operaciju u Njemačku. Trebala je primiti još četiri ciklusa kemoterapije, ali se rana na koljenu zakomplicirala, tako da je morala natrag za Njemačku. Nakon što je rana sanirana, trebala je tijekom veljače primati kemoterapiju, no to se nije dogodilo pa je Lanin otac alarmirao socijalne službe u Njemačkoj, a Centar za socijalnu skrb u Hrvatskoj podnio kaznenu prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije primala kemoterapiju niti posjećivala liječnika

Majka je branila ocu djevojčice da dolazi, pa je pokrenuo sudski postupak u kojem je tražio samostalno donošenje odluka o liječenju. U presudi stoji da je majka iznajmila stan u Njemačkoj gdje je djevojčica bila s njom od veljače do travnja, bez da je uopće posjećivala liječnika niti primala kemoterapiju, tvrdi se u reportaži Eme Branice za Provjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo