PRIJATELJI ŽIVOTINJA POZVALI SUPERMARKETE: / 'Ukinite prodaju živih riba i rakova. Tako životinje više pate'

Image
Foto: Shutterstock

Prijatelji životinja pozivaju trgovačke lance i supermarkete da prošire svoju poslovnu etiku i u nju uključe žive ribe i rakove,

4.7.2020.
11:12
Shutterstock
VOYO logo

Prijatelji životinja u subotu su apelirali na trgovačke lance da prestanu s praksom prodaje živih riba, rakova, školjkaša i drugih mekušaca u supermarketima.

"Ovdje govorimo o najvećim supermarketima u Hrvatskoj koje smo već nekoliko puta zamolili da ukinu prodaju živih životinja jer osim nehumanih uvjeta držanja koji samo produljuju patnju već ionako izmučenih životinja, dobivamo dojave ogorčenih, izbezumljenih kupaca koji su odlučili bojkotirati kupnju u takvim trgovinama", izvijestili su iz Prijatelja životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački lanci sami odlučuju hoće li prodavati držati žive životinje

Prijatelji životinja pozivaju trgovačke lance i supermarkete da prošire svoju poslovnu etiku i u nju uključe žive ribe i rakove, te "unatoč zakonskim manjkavostima" pokažu da kao trgovački lanci razumiju i uvažavaju nužnost zaštite životinja, ne dozvoljavajući prodaju živih životinja u svojim trgovinama.

Image
Image

"Na taj način izravno pomažu životinjama i, odbacivši bilo kakvu mogućnost da se sada i u budućnosti u njihovim trgovinama zatočavaju, muče ili ubijaju životinje, dodatno izgrađuju svoj ugled kao tvrtke", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji životinja provode kampanju "Poštujmo naše more" u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals kojom se želi educirati javnost o problematici uzgoja, držanja, prodaje i izlova riba.

Iako držanje živih životinja za ljudsku konzumaciju nije izrijekom regulirano zakonskim odredbama Republike Hrvatske, trgovački lanci i trgovine kao pravne osobe mogu samostalno odlučiti što učiniti glede toga, odnosno hoće li žive životinje držati u svakodnevnoj ponudi ili se priključiti kampanji "Poštujmo naše more" i javno istupiti za njihovu zaštitu, poručili su Prijatelji životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo