PRIČA OČAJNIH SUSJEDA IZ KOSTRENE: / 'Imaju stan pun životinja koje nikad ne vode van, smrad tjera na povraćanje'

Image

Nepodnošljiv lavež i smrad urina u hodniku, dvadesetak životinja zatvorenih u stanu koje nitko nikada nije vidio vani u šetnji - tako nekako izgleda svakodnevica susjeda jednog para u Kostreni.

17.2.2017.
10:49
VOYO logo

'Oni su došli s kombijem punim pasa iz Zagreba i to je bilo kao privremeno, samo što je to privremeno, evo, 9 godina', rekla je za magazin Provjereno Selma Viduka, koja živi u stanu ispod onog u kojem je dvadesetak životinja te u kojeg stanari ne puštaju nikoga, čak ni kad je samoj vlasnici jedan pas, tvrde susjedi, odgrizao prst. Oni su skupljači životinja i vjeruju kako čine dobro.

Pas joj odgrizao prst

Susjedi su im zvali veterinarsku inspekciju prije devet godina. Ulazak u stan im nisu dopustili, ali kažu kaku su sve životinje u trenutku inspekcije bile čipirane, cijepljene te dobrog gojnog stanja i urednog izgleda. Prema saznanjima lokalnog veterinara psi su posljednji put cijepljeni i liječeni prije 3-4 godine. Tada je, kaže, bilo i pasa starih 13-14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Veterinar kaže i kako vlasnik radi u drugom gradu te da ga već dugo nije vidio. Tek povremeno dolazi. Sa psima je samo njegova supruga. Ona, pak, kaže kako su psi i mačke svi mahom stari, slijepi i nepoželjni. Kako joj prst nije odgrizao pas već ga je izgubila u prometnoj nesreći. I kako sve što radi, radi iz ljubavi prema životinjama.

'Nije u prometnoj nego pas ju je napao, kad mu je davala jesti, pas vjerojatno isfrustriran što je stalno u jednoj prostoriji, napao ju je i pas zgrabio za ruku, ne znam točno što je bilo samo znam da je nas je tražila za pomoć s rukom zamotanom u ručnik sva krvava', kaže susjeda Selma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi udomiti životinje

Jedna druga susjeda pak tvrdi kako su im ove zime uginula četiri psa te ih sada ima sedam s još desetak mačaka.

Dotična gospođa je rekla kako ne traži pomoć od udruga i kako ne planira udomiti pse dalje jer ih nitko ne želi tako stare i bolesne. Pa odjednom mijenja ploču i izjavljuje kako uopće nije ona njihova vlasnica. Vlasnik je, kaže, njezin suprug, koji živi u Zagrebu, ali dodaje kako nisu u braku pa ona stoga nije niti vlasnica tih pasa i mačaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudski spor

Sudski spor su Selma i njen suprug pokrenuli prije devet godina, tuženi susjedi nisu se pojavili na ni jednom ročištu. Selma je dobila spor. Presudu s nevjerojatnih 7 točaka. Ne samo da moraju iseliti životinje, već se i oni moraju iseliti jer su isključeni iz suvlasničke zajednice. 'Ne znam jesu li oni uopće vidjeli tu presudu, da li uopće znaju da je pravomoćna, jer se uopće ne opterećuju, oni valjda žive u tom nekom svom imaginarnom svijetu u kojem valjda smatraju da rade dobro djelo. Ne znam kome, jer tim psima sigurno ne jer ne izlaze van, žive gore u toj prljavštini i smradu', kaže Selma.

Od kad je presuda o iseljenju i životinja i susjeda postala pravomoćna prošlo je 5 godina, no ništa se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Odvjetnica kaže kako je vrlo teško operativno to sve odraditi. 'Vi morate najprije naći neku ustanovu, neku pravnu osobu, koja je voljna poslati veterinara, znači stručnu osobu, a to ne možemo ni ja ni vi, da te pse preuzme. Onda morate naći osobu koja će te pse smjestiti, gdje će se ti psi smjestiti', pojašnjava odvjetnica Dragica Car.

Velik trošak operacije

Sve je to odvjetnica našla, ali se pojavio problem troškova. 'Treba po svakom psu platiti 90 kuna po danu, treba platiti za svakog psa prijevoz 3 kune po kilometru, treba osigurati da su psi cijepljeni protiv bjesnoće i protiv parazita', dodaje Car. 'Kad smo mi malo izračunali recimo za smještaj mjesec dana to vam dođe nekih 20 tisuća kuna, kad sam ja rekla Selmi, čuj ti bi trebala platiti 20 tisuća kuna da te pse izbacimo van, ženi je bilo slabo', kaže odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik se oglušio na presudu u kojoj je naređeno da to sam napravi kako zna i umije. Pa je odvjetnica pokrenula postupak ovrhe nad psima. Drugim riječima, moglo bi se ući u stan i vlasnik pasa bi onda morao snositi troškove izmještaja.

Image

Hoće li Selma ikada dočekati taj dan, ne zna. Stropovi u stanu su joj uništeni jer se začepila cijev od susjedovog wc-a. Uzrokovalo je to štetu po cijelom stanu. Strah ju je da presuda ne ode u zastaru, onda će tek biti nemoćna i opet na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo