PRIČA O TATI KOJEM TREBA SKUPA OPERACIJA ZAPRAVO JE PREVARA? /

Cijela Hrvatska skupljala je novac, ali ovaj TV prilog otkriva nešto sasvim drugo

Image
Foto: Facebook/Robert Matalin

Ekipa Provjerenog predvođena reporterkom Emom Branicom razotkrilo je drugu stranu priče o 'bolesnom tati Robertu'.

5.7.2018.
23:15
Facebook/Robert Matalin
VOYO logo

Robert Matalin tvrdi da mu je zbog teškog zdravstvenog stanja potrebna operacija koja se, kaže, izvodi samo u trima zemljama – Americi, Njemačkoj i Turskoj, no ispada da se ona izvodi i u Hrvatskoj. Doktorica za koju kaže da vodi njegov slučaj, kaže kako on nikada nije bio njezin pacijent. U prilog mu nikako ne ide ni činjenica da dokumente koji bi potvrdili njegovu bolest – ne može pronaći. Emisija Provjereno istražilo je je li priča mladog tate Roberta Matalina koja je dirnula Hrvatsku zapravo prijevara.

Leukemija kao posljedica karcinoma

Robert Matalin (33) akutnu je mijeloičnu leukemiju dobio, kaže, kao posljedicu liječenja karcinoma testisa i posljednjih šest mjeseci skuplja novac kako bi otišao na transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u Tursku. Tvrdi kako mu brat nije podudaran donor pa je jedino što mu preostaje haploidentična transplantacija - ona u kojoj donor ne mora biti sto posto podudaran. Također, tvrdi kako se takva transplantacija izvodi samo u trima zemljama – Americi, Njemačkoj i Turskoj koja je, kaže, jedna od jeftinijih, i stoji 150 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva se transplantacija u Hrvatskoj ne može napraviti, kaže, iz njemu nepoznatih razloga, no da to nije istina, potvrdila je dr. Nadira Duraković, hematologinja.

'Haploidentičnu transplantaciju izvodimo u KBC-u Zagreb i dosta smo ponosni na taj program koji smo započeli još 2002. godine', rekla je dr. Duraković za Provjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica otkrila da nije njezin pacijent

Tijekom razgovora s ekipom Provjerenog Robert nije mogao pronaći dokumentaciju kojom bi potvrdio svoju dijagnozu, no tvrdi kako bi je njegova doktorica s hematologije na zagrebačkom Rebru, dr. Bašić Kinda, morala imati. No, ona ima drugu priču.

'Ono što ja samo mogu reći je da gospodin Matalin nije moj pacijent', kratko je odgovorila doktorica na upit Provjerenog.

Od ove se akcije ograđuju i u Zakladi Ana Rukavina na čijoj je listi, tvrdi Robert, bio četiri mjeseca tražeći donora za normalnu transplantaciju. No, liste za presađivanje vodi bolnica, dok Zaklada, čijim se imenom koristio prikupljajući 400 tisuća kuna, samo prikuplja uzorke krvi u Registar.

'Kad smo saznali da se koristi nedopušteno ime iz medija, više medija, naša voditeljica ureda kontaktirala je dotičnog gospodina i zamolila da ne koristi ime', rekla je Marija Rukavina, ravnateljica Zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert je ekipi Provjerenog obećao nabaviti dokumentaciju iz bolnice kojom će potvrditi svoju dijagnozu, no naknadno im se više nije javljao na pozive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo