Prevaranti vrebaju prodavatelje stanova?

Policija će se pozabaviti novom vrstom, prema svemu sudeći, prevare koja je usmjerena na prodavatelje stanova.

26.6.2012.
12:25
VOYO logo

"Zašto vas zanima moje prezime?! Zašto je to bitno?", pitao nas je Tomislav, prilično uzrujan "opunomoćenik" stranog kupca stanova u Hrvatskoj, nakon što smo mu se predstavili kao prodavatelj nekretnine.

Pokušali smo saznati podatke o čovjeku koji velikodušno, bez posjeta nekretnini, nudi punu cijenu koju prodavatelji nude u oglasnicima, ali i više o osobi koja ga zastupa, dakle dotičnom Tomislavu, koji zove s broja s bosanskohercegovačkim predbrojem. Uvjet za kupnju nekretnine je – avansno plaćanje troškova od nekoliko tisuća kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni nakon pet minuta uvjeravanja Tomislava da nam otkrije prezime, to nije nam uspjelo. Iznerviran tim pitanjem, naposljetku je spustio slušalicu i kazao da nije zainteresiran. Informacije o njemu prijavili smo policiji prošli tjedan, te su nam kazali da su ih proslijedili nadležnim službama.

Specijalna punomoć

Da se radi o neobičnom kupcu nekretnina zapazila je agentica za nekretnine iz Zagreba (podaci poznati redakciji) koja nas je upozorila na problem s nakanom da se izbjegnu moguće prevare. Ispričala nam je kako je njezina klijentica, žena starije dobi, zaprimila poziv dotičnog Tomislava, da bi joj kasnije susjed ispričao da je njegova punica zaprimila sličan poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mojoj je klijentici rekao da uzima njenu nekretninu i da nije potrebno da je vidi jer je čovjek koji mu je dao specijalnu punomoć na slikama vidio da mu se sviđa. No, trebala je uplatiti 3.500 kuna za odvjetničke troškove sklapanja ugovora", priča nam agentica. Njoj je sama činjenica da se nije cjenkao, u ovo vrijeme kad nitko nema novca, bila čudna. Osim toga, smatra da je cijena stana njene klijentice prilično visoka.

Ponudila mu bezbroj opcija, ali nije htio ni čuti

Nazvala je muškarca nakon što ju je zamolila klijentica. On nije htio ni čuti za mogućnost da zajedno odu kod odvjetnika, provjere kupoprodajni ugovor i plate ga na mjestu, a odbio je i mogućnost da sam plati troškove odvjetnika pa da mu se to odbije od ukupne cijene stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponudila sam mu puno mogućnosti jer danas moraš biti fleksibilan, ali nije pristajao. Tražila sam da mu pošalje tu svoju 'specijalnu punomoć', samo da je vidim, ali nije htio. Za kaparu nije htio čuti. Nekoliko dana kasnije susjed me zatražio za savjet jer je i njegova punica zaprimila poziv od nekakvog Tomislava s bosanskohercegovačkog broja, samo je tražio 4.500 kuna za nekakvo osiguranje", kazala nam je zatim.

'Zasad nema elemenata kaznenog djela'

Nazvali smo njenog susjeda (podaci poznati redakciji) i zamolili ga da nam pročita broj s kojeg je njegova punica zaprimila poziv. Bio je identičan onom iz prvog slučaja, a priča je bila potpuno ista s razlikom u iznosu i svrsi svote novca koju je trebalo uplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne zna što je u njegovoj glavi. Za sada nema elemenata kaznenog djela. Da bi se donijela prosudba o tome, nužno je daleko više informacija, a ja nisam privatni detektiv", kaže i član našeg stručnog tima Marinko Kraljević King.

"Ne znam je li riječ o prevari, ali htjela sam samo upozoriti ljude da obrate pozornost, jer je očigledno da su mu meta starije osobe", zaključuje agentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ste doživjeli slično iskustvo ili znate za ovakav primjer, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo