U HRVATSKOJ 1936 NOVOZARAŽENIH I 25 PREMINULIH: /

U KB Dubrava otvaraju se novi odjeli; Fauci se oglasio o AstraZeneci

Image
Foto: Profimedia

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12096

13.4.2021.
7:33
Profimedia
VOYO logo
  • U Hrvatskoj su 1948 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 192
  • U posljednja 24 sata preminulo je 25 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 136.660.311 slučajeva zaraze
  • Oporavilo se 109.907.478, a umrlo 2.950.152

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Švedska na tjednoj razini druga najgora u Europi

20.30 - Stopa novozaraženih koronavirusom u Švedskoj je prošli tjedan narasla na drugu najvišu u Europi, iza San Marina, pokazuju podaci u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj nadišao je vrhunac drugog vala pandemije, krajem prošle godine. Skandinavska država je od petka imala 19.105 novih slučajeva, pokazuju podaci tamošnjih zdravstvenih vlasti.

Švedska na tjednoj razini dnevno ima 625 novih slučajeva na milijun stanovnika, pokazuju podaci portala OurWorldInData u utorak, što ju svrstava na drugo mjesto, iza malenog San Marina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nažalost vidimo ubrzanje širenja u Švedskoj. Vidjet ćemo kako će proći ovaj tjedan, no svakako se radi o brzom širenju koje ne pokazuje usporavanje“, rekao je glavni švedski epidemiolog Andres Tegnell.


Tvrtka Sinovac donirala 50.000 doza CONMEBOL-u

19.40 - Kineska tvrtka Sinovac Biotech Ltd donirat će 50.000 doza svog cjepiva COVID-19 Južnoameričkoj nogometnoj federaciji (CONMEBOL) za cijepljenje igrača.

"Ovo je najbolja vijest koju je južnoamerička nogometna obitelj mogla dobiti. Ovo je veliki korak naprijed u borbi protiv COVID-19," kazao je predjednik CONMEBOLA Alejandro Dominguez dodavši kako će imunizacija "biti usmjerena na klubove iz prvih liga u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nisu poznati detalji kada će doze stići ili biti primijenjene, no Dominguez se zahvalio kineskoj kompaniji na "razumijevanju da je nogomet ključna aktivnost za gospodarstvo, kulturu i mentalno i tjelesno zdravlje Južnoamerikanaca."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji masovno nepovjerenje prema AstraZeneci

19.27 - U Sloveniji se susreću s nepovjerenjem u sigurnost cjepiva AstraZenece koje pozvani na cijepljenje masovno odbijaju, makar je nova preporuka slovenskih epidemiologa da se ona bez ograničenja može koristiti za sve starije od 18 godina.

U Mariboru je proteklog tjedna to cjepivo odbila polovica pozvanih na cijepljenje, a u Ljubljani trećina, izneseno je u utorak na vladinoj konferenciji za novinare, na kojoj je istaknuto da se strategija cijepljenja unatoč tome neće mijenjati, a trenutno je prioritet cijepljenje osoba starijih od 60 godina.

Trenutno se za dobnu skupinu od 60 do 65 godina u Sloveniji koristi AstraZenecino cjepivo, a za preostale necijepljene starije osobe i za zdravstveno ranjivije skupine cjepiva Pfizera i Moderne, no vladina je stručna skupina u utorak objavila da je AstraZenecino cjepivo pogodno za imunizaciju svih osoba starijih od 18 godina bez izuzetka.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO čeka procjenu EMA-e i FDA o cjepivu J&J-a

18.52 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na upit o rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo tvrtke Johnson & Johnson odgovorila je kako čeka procjene američkih i europskih regulatora, te da prati svjetske podatke.

„Pomno pratimo, čekamo izvješća Europske agencije za lijekove (EMA) i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te pratimo globalnu bazu podataka neželjenih pojava kako bi vidjeli ima li slučajeva i drugdje“, odgovorio je WHO agenciji Reutersu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Trebat će nešto malo vremena da provjerimo podatke“, dodaje se.

Američke zdravstvene vlasti u utorak su preporučile pauziranje davanje cjepiva američke tvrtke Johnson & Johnson (J&J) nakon što je kod šest žena mlađih od 50 pojavilo zgrušavanje krvi.


EK traži objašnjenje od Johnsona & Johsnona

18.08 - Europska komisija je u utorak najavila da će tražiti objašnjenje od američke farmaceutske tvrke Johnson & Johnson, koja je najavila da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

J&J je objavio da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 njihovom cjepivom. Ta odluka je donesena nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za to odluku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Johnson & Johnson odgodio dolazak u Europu

16.20 - Američka kompanija Johnson & Johnson odlučila je odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv koronavirusa u Europe. Takva odluka donesena je samo nekoliko sati nakon što su američki zdravstveni dužnosnici pozvali vlasti da pauziraju upotrebu cjepiva zbog nekoliko slučajeva krvnih ugrušaka.

To cjepivo, koje se prima u jednoj dozi, trebalo je stići u Hrvatsku do kraja ovoga tjedna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko-dalmatinska županija: 220

14:55 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 973 obrađena testa danas je 220 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid-infekciju, i to iz Splita 100, Hvara 8, Imotskog 2, Kaštela 24, Makarske 10, Omiša 6, Sinja 2, Solina 11, Starog Grada 1, Supetra 4, Trilja 1, Trogira 11, Vrgorca 2, Bola 1, Baške Vode 1, Dugog Rata 2, Gradca 1, Jelse 2, Klisa 1, Lovreća 1, Marine 3, Milne 1, Muća 1, Nerežišća 2, Okruga 2, Podstrane 3, Postira 4, Prgometa 1, Primorskog Doca 1, Pučišća 3, Segeta 3, Sućurja 3, Tučepi 1 i Ciste Provo 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 149 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1674 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 186 covid-pozitivnih osobe u KBC-u Split, dok se 17 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su četiri osobe: tri muške osobe, stare 63, 75 i 90 godina, i jedna ženska osoba stara 70 godina koja je imala prebivalište u gradu Zagrebu. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodsko-posavska županija: 21

14:48 - Prema podacima NZJZ-a Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata potvrđen je 21 novi slučaj, potvrđen PCR uređajem te još 4 pozitivna nalaza potvrđena brzim antigenskim testovima. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (4), grad Nova Gradiška (3), općine Gornji Bogićevci, Nova Kapela i Okučani (po 2) te općine Bukovlje, Cernik, Gornja Vrba, Rešetari, Sibinj, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 1).

Ukupan broj zaraženih osoba na području županije od početka epidemije je 9.672, oporavila se 9.181 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 330 na 311. Trenutna 7-dnevna incidencija iznosi 243, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 448.

Hospitalizirano je 56 osoba (5 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 32 osobe, a u novogradiškoj bolnici 24 osobe. Četiri hospitalizirane osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 855 osoba (196 osoba više nego prethodni dan).


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fauci: AstraZenecino cjepivo je dobro ako se riješe sigurnosne dvojbe

14:47 - Američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 ima dobru učinkovitost, ali i da treba riješiti dvojbe u pogledu njegove sigurnosti. "Mislim da je AstraZenecino cjepivo sa stanovišta učinkovitosti dobro cjepivo, a ako se dvojbe u pogledu sigurnosti u Europskoj uniji riješe... učinkovitost cjepiva je zaista prilično dobra", rekao je Fauci u utorak za BBC radio. "Hoćemo li mi ili ne ikada koristiti AZ nije poznato, ali u ovome trenutku izgleda da nećemo morati. To nije loša presuda za AZ, jednostavno je moguće da s obzirom na opskrbu cjepivima drugih tvrtki možda nećemo morati koristiti AZ cjepivo". Europski regulatori ispituju AstraZenecino cjepivo zbog pojave rijetkih ugrušaka. Ono još nije odobreno u SAD-u.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika. Više od dvanaest zemalja na neko je vrijeme suspendiralo korištenje tog cjepiva, ali su potom nastavile koristiti ga, a neke su uvele minimalnu dobnu granicu, među njima Francuska, Nizozemska i Njemačka. Dužnosnici u Britaniji savjetovali su da osobe mlađe od 30 godina dobiju drugo cjepivo. AZ cjepivo daleko je najjeftinije do sada i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja na ekstremno niskim temperaturama kao neka cjepiva zbog čega je glavno cjepivo u mnogim kampanjama cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Karlovačka županija: 125

13:21 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 125 novooboljelih, a tri muškarca u dobi od 67, 74 i 80 godina umrla su od covida-19, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju su 103 osobe, od kojih je u posljednja 24 sata novoprimljenih 16, a osam je najtežih pacijenata na respiratoru. Najviše novoooboljelih je iz Karlovca (51), Duge Rese (22), Ogulina (19) i Ozlja(11),dok po nekoliko novooboljelih imaju Slunj, Barilović, Draganić, Generalski Stol,Kamanje, Rakovica, Josipdol, Ribnik i Žakanje. U Karlovačkoj županiji je od početka pandemije registrirano 11767 zaraženih, od kojih je 396 umrlo.


Krvni ugrušci povezani s cjepivom Johnson & Johnson

13:15 - Uprava za hranu i lijekove (FDA) i Centri za kontrolu bolesti (CDC) tražit će zaustavljanje cijepljenja s jednom dozom cjepiva Johnson & Johnson u SAD-u nakon što je šest žena dobilo krvne ugruške. Dvije savezne vlasti prestat će koristiti cjepivo na saveznim mjestima i apelirat će na države da isto to učine, kažu dužnosnici koji su upoznati s tom odlukom, izvještava New York Times. Sedam milijuna ljudi u SAD-u primilo je cjepivo Johnson & Johnson, a šest cijepljenih koji su razvili ugruške u dobi su između 18 i 48 godina, prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemačka vlada odobrila novi set mjera za pandemiju

12:07 - Njemačka vlada odobrila je novi niz mjera na nacionalnoj razini za borbu protiv koronavirusa, koje će "nadjačati" one uvedene na razini saveznih pokrajina, doznaje se u utorak iz izvora bliskih vladi. Zakon, koji nazivaju "ručna kočnica", uključivao bi policijski sat na lokalnoj razini i zatvaranje trgovina ako broj zaraza u bilo kojem dijelu zemlje postane previsok. Zakon još morai odobriti parlament, a vlada traži da se pribjegne ubrzanoj proceduri kako bi bio što prije izglasan. Namjera da se savezna pravila postave iznad pokrajinskih izazvala je kontroverze u Njemačkoj, gdje federalni ustroj pokrajinama u velikoj mjeri ostavlja slobodan prostor da odluče kako i kada će se boriti sa zarazama. Njemačka se suočava s trećim valom epidemije, a kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je rekla da je "možda riječ o najjačem" valu do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Koprivničko-križevačka županija: 16

12:05 - U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 16 novih slučajeva koronavirusa, dok je 26 ljudi ozdravilo, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Na tom je području trenutno 171 aktivni slučaj, među kojima je 31 osoba na bolničkom liječenju. Od početka pojave koronavirusa u Koprivničko-križevačkoj županiji evidentirano je 6640 zaraženih, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 156 osoba.


Dubrovačko-neretvanska županija: 115

11:34 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 48 utvrđeno brzim antigenskim testom, dok se oporavilo njih 96, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Zaraženo je 46 osoba iz Dubrovnika, 31 iz Metkovića, deset iz Ploča, sedam iz Opuzena, po četiri iz Konavala i Župe dubrovačke, po tri iz Korčule i Pojezerja, po dvije iz Orebića i Slivnog te po jedna iz Kule Norinske, Zažablja i s Mljeta.

Ukupno je zaraženo 49 muških i 66 osoba ženskog spola, a 80 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu. Oporavilo se 96 osoba, od kojih 32 iz Dubrovnika, 21 iz Metkovića, 12 iz Ploča, 11 iz Orebića, devet iz Župe dubrovačke, po tri iz Konavala, Kule Norinske i Opuzena te po jedna iz Janjine i Zažablja. U posljednja 24 sata obrađeno je 510 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 58 598. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 70 osoba, od kojih sedam pacijenta zahtijeva intenzivnu skrb. U samoizolaciji je 1138 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja te mjere, od čega dva na granici. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 628 kršenja.


Međimurska županija: 44

11:33 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 268 uzoraka, od čega su evidentirana 44 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 16.4% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 70 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 385.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirano je 7 pozitivnih slučajeva, na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran je kod 1 osobe, dok je iz drugih županija javljeno o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 49.401 uzorak, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 46 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 2 pacijenta, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Sutra, 14. travnja, nastavlja se cijepljenje građana u Međimurskoj županiji. Deveta akcija cijepljenja održat će se u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a predviđeno je cijepljenje 1200 osoba. Dostupna će biti sva tri cjepiva.


Zagrebačka županija: 12

11:32 - U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 12 novooboljelih, a ozdravilo je njih 194. Među novozaraženima po dvije osobe su u Samoboru, Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Velikoj Gorici te po jedna u Jastrebarskom, Svetom Ivanu Zelini, i općinama Brdovec i Stupnik. U Domu za starije i nemoćne s područje Rugvice zaprimljen je pozitivan nalaz za jednog korisnika doma. Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 23.476 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 22.205 osoba, a 73 osobe su umrle. Trenutno je aktivno 1198 slučaja.


U KB Dubrava otvaraju se novi odjeli

11:06 - Voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, Bruno Baršić, za N1 je rekao da se u Dubravi otvara jedan novi odjel, a priprema se i šesta intenzivna jedinica “Priljev bolesnika je nešto veći, što i očekujemo. Narednih dana imat ćemo velik priljev, jučer ih je došlo 35, a ukupno imamo 340 pacijenata. Danas je pušten u pogon novi odjel koji vode kolege pulmolozi s Rebra.”

Ističe da je globalno gledano u tijeku je drugi val. “To treba zabrinjavati, ali očekujemo da smo mi na vrhuncu toga, a bolnički će sustav biti na vrhuncu za 10 dana. Potom očekujemo pad broja oboljelih i neku normalizaciju tijekom ljeta. Mi se borimo s prirodom, to su prirodni procesu, virusi nastaju u prirodi, mogu mutirati… No za sada se čini da će tijek biti ovakav kakav očekujemo”, rekao je.

Dr. sc. Ivan Christian Kurolt, molekularni virusolog, iz Klinike za Infektivne bolesti Fran Mihaljević, rekao je za HRT da se razmišlja o ponovnom otvaranju Arene u Zagrebu. Ako bi morao ocijeniti mogućnost novog lockdowna od 1 do 5, odgovara da bi to bio visok broj. "Teško da će više od ovoga sustav izdržati, razmišlja se o ponovnom otvaranju Arene, da se ljudi tamo smještaju, vidimo da je ozbiljna situacija i da polako u bolnicama mjesta više nema", kaže. Koji je to najgori scenarij, ističe, to je - da se ljudi ne cijepe.


U Hrvatskoj je 1936 novih slučajeva

10:53 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12096. Među njima je 1 948 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 192 pacijenta. Preminulo je 25 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 294 874 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6358 preminulo, ukupno se oporavila 276 420 osoba od toga 1659 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 26 192 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 652 525 osoba, od toga 10 214 u posljednja 24 sata. Zaključno s 12. travnjem utrošeno je 595 369 doza, a cijepljeno je 483 825 osoba. Prvom dozom cijepljene su 370 544 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 111 544 osobe. Za 1 737 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


Grad Zagreb: 574

10:49 - U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 574 novooboljelih osoba od koronavirusa, a 390 ih se oporavilo, izvijestio je u utorak Nastavni zavod za javno zdravstvo (HZJZ) "Dr. Andrija Štampar". U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1331 testiranje na koronavirus i 336 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 234 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 262 osobe.

Od 234 obrađene pozitivne osobe njih 76 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 126 osoba su bili kontakti sa korona pozitivnim osobama. Obrada za 14 osoba je još u tijeku, a tri su osobe doputovale iz BiH i s Kosova. Tri su osobe djelatnici/korisnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, kod tri je osobe moguće izlaganje u zdravstvenim ustanovama, dok je kod pet osoba moguća izloženost na radnom mjestu. Četiri su osobe obrađene od strane liječnika obiteljske medicine.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana su tri novooboljela korisnika. Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod jednog učenika srednje škole mjera samoizolacije izrečena je za 12 učenika. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba. Trenutno je u gradu Zagrebu 2.547 aktivnih slučajeva Covida-19.


Virovitičko-podravska županija: 3

10:43 - Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednjem 24 satnom razdoblju, među 46 testiranih, troje ih je pozitivno na virus SARS-CoV-2 izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Riječ je o osobama s područja Virovitice, Slatine i Pitomače. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je šesnaest COVID-19 pozitivnih pacijenata od kojih je jedna osoba na respiratoru. Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazilo se je 3.745 osoba, a stotinu i šesnaest ljudi, preminulo je od posljedica infekcije COVIDOM-19.


Vukovarsko-srijemska županija: 64

10:19 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 64 nove pozitivne osobe na COVID-19, od kojih su 54 pozitivne na PCR testiranju, a 10 na brzom antigenom testu (17 osoba iz Vinkovaca, 11 iz Županje, 9 iz Vukovara, 6 iz Slakovaca, 5 iz Vođinaca, 3 iz Nuštra, po 2 osobe iz Bošnjaka i Iloka, te po 1 osoba iz Cerne, Ivankova, Jarmine, Komletinaca, Novih Jankovaca, Otoka, Prkovaca, Retkovaca i Šiškovaca). Preminula je 1 osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 10115, od kojih je 9535 izliječenih, a ukupno su preminule 204 osobe. Trenutno je u županiji 60 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 419 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 54971.

U samoizolaciji na području županije je 711 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 4 radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika i 10 učenika. U samoizolaciji se nalazi 12 nastavnika i 54 učenika.


Primorsko-goranska županija: 250

9:56 - Primorsko-goranska županija ima 250 novooboljelih, te 217 ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 2936. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1085 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 23%. Broj hospitaliziranih pacijenata danas ponovno povećan za 8 pacijenata i iznosi 216. Na respiratoru je 16 osoba. U Thalassotherapiji Opatija se na liječenju trenutno nalazi 18 pacijenta. Tijekom jučerašnjeg dana su u KBC-u preminule su dvije osobe. Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 7.9%. Jučer je županija imala 33 novozaraženih.


50 posto pozvanih osoba ne odgovara na mail

9:54 - Cecilija Rotim, glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, rekla je u razgovoru za N1 da joj je drago čuti i vidjeti da su mladi zainteresirani za cijepljenje. Kaže da 50 posto pozvanih osoba ne odgovara na mail. Dosad se na Velesajmu cijepili više od 7000 ljudi cjepivom AstraZenece. “Sutra planiramo cijepiti oko 3000 sugrađana”, rekla je.


Osječko-baranjska županija: 53

9:53 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 363 uzorka od kojih je 53 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 30 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (24) na području grada Osijeka, zatim sedam na području Đakova, po dvije na području Belog Manastira, Čepina, Darde, Erduta, Trnave i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Belišća, Bizovca, Čeminca, Kneževih Vinograda, Našica, Petlovca, Semeljaca, Strizivojne i Šodolovaca. Na bolničkom liječenju nalazi se 115 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 83 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 13 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 32 pacijenta s tim oboljenjem. Preminula je jedna osoba koja je bila pozitivna na koronavirus u dobi od 68 godina.


Neslužbeno, imamo 1936 novozaraženih

9:33 - Kako N1 neslužbeno doznaje, danas imamo 1936 novih slučajeva, a testirano je 10.214 osoba. Prije tjedan dana bilo je 735 novih slučajeva, a prije dva tjedna 1487 novih slučajeva.


Britanska varijanta covida-19 nije teška kako se strahuje

9:02 - Visoko zarazna varijanta covida-19 prvi put identificirana u Britaniji ne uzrokuje težu bolest kod hospitaliziranih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet. Soj poznat kao B.1.1.7, otkriven je u Britaniji potkraj prošle godine i postao je najčešći u Sjedinjenim Državama, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. U studiji objavljenoj u ponedjeljak, analizirala se skupina od 496 pacijenata primljenih u britanske bolnice u studenome i prosincu prošle godine te su se uspoređivali ishodi kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama. "Naši podaci, sa svim postojećim ograničenjima jer je riječ o real-world study, pružaju početna uvjeravanja da težina bolesti kod hospitaliziranih pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 nije značajno različita od težine bolesti onih koji nisu njime zaraženi", navode znanstvenici.

U odvojenoj studiji objavljenoj u medicinskom listu za javno zdravstvo The Lancet ustvrđuje se da će cjepiva biti vjerojatno učinkovita protiv britanske varijante s obzirom na to da nema očitog povećanja stope ponovne zaraze u usporedbi s drugim varijantama. Prema britanskim znanstvenicima, britanska varijanta je oko 40-70 posto zaraznija od prijašnjih dominantnih varijanti. U studiji se također potvrđuju prijašnji nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.


Istarska županija: 14

9:01 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 466 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 14 novozaraženih osoba. Kod 9 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 1 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Austrija (1). U epidemiološkoj obradi nalaze se 4 osobe. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 77 osoba, a od toga se 8 osoba se nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su tri COVID-19 pozitivne osobe (1935., 1952. i 1954. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 10

9:00 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 10 novih slučaja zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 28 pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je njih 3 na respiratoru, a na opservaciji je 10 pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 594 osobe. Jučer je županija imala pet novozaraženih.


Sisačko-moslavačka županija: 62

9:00 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zabilježene 62 novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite. Kako se navodi u dnevnom izvješću najviše je novozaraženih iz Kutine – 19, 14 pa području Siska, 12 iz Petrinje, osam osoba je iz Popovače, šest iz Lekenika, dvije iz Novske, te jedna novozaražena osoba iz Sunje. Županijski Stožer opetovano upozorava stanovnike županije na odgovornost u pridržavanju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.


Požeško-slavonska županija: 33

8:20 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 191 slučaj zaraze korona virusom (Covid-19), 174 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 462 osobe, a ukupno je testirano 37.075 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 312 uzoraka, od kojih je 33 pozitivnih.


Indija odobrila rusko cjepivo Sputnjik V

8:20 - Indija je odobrila rusko cjepivo Sputnjik V protiv covida.19, objavila je velika lokalna farmaceutska tvrtka u toj zemlji od 1,3 milijardi stanovnika koja je u utorak ponovno imala najveći broj novozaraženih u svijetu. "Sretni smo što smo ishodili odobrenje za uporabu Sputnjika V u Indiji", rekao je G.V. Prasad, generalni direktor tvrtke Dr Reddy's Laboratories u priopćenju koje prenosi francuska agencija France presse.

Indija je potvrdila u utorak novih 161.736 zaraženih koronavirusom, što je ponovno najveći dnevni rekord na svijetu u zemlji s potvrđenih 13,69 milijuna zaraženih, prema podacima ministarstva zdravstva. Broj umrlih zaraženih covidom-19 narastao je u Indiji za 879 i sada iznosi 171.058, prema zadnjim podacima na stranicama Sveučilišne bolnice Johns Hopkins. Međutim, brojke o zaraženima i umrlima od covida u utorak su obično niže jer kasne rezultati testa objavljeni tijekom vikenda. Indija je u ponedjeljak registrirala 168.912 slučajeva zaraze dok raste zabrinutost zbog daljnjeg širenja zaraze sa stotinama tisuća vjernika koji su se uputili na ritualno kupanje u rijeci Ganges.


Ivo Ivić objasnio zašto je koronavirus opasan za gojazne osobe

7:25 - U KB-u Dubrava preminuo je 23-godišnjak koji je bio umjereno pretil i koji je imao hipertenziju. "Kada je osoba gojazna, onda takva osoba ima velik rizičan faktor za nepovoljan ishod liječenja. Naime, gojaznost je oklop oko prsnog koša, koja organizmu ne daje da normalno diše i jako je opasna ako se osoba razboli od COVID-a 19", rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Image

31.03.2021.,Split- KBC Split zbog porasta broja oboljelih od Covida operacije iz hladnog pogona stavio na cekanje.

U Splitu je nedavno na bolničko liječenje s teškom kliničkom slikom na COVID primljena 18-godišnja djevojka koja je bila pretila. Ivić je rekao kako, srećom, ona nije preminula te se oporavila. "No, mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude, već i one mlade, odnosno mlađe. Moraju postati svjesni da što se COVID bude manje širio, da je to manja opasnost da se oni zaraze. A da bi se bolest manje širila, svi se moraju urazumiti i poštovati epidemiološke mjere, jer u protivnome nećemo imati uspjeha", upozorava Ivić.

U KB Dubrava vrlo je teško stanje, u u pomoć su počeli stizati medicinski djelatnici iz drugih hrvatskih bolnica. "Oni se sada 'pune' u Zagrebu, kao što smo se mi u KBC-u Split 'punili' prije 10-ak dana. Na svu sreću, mi smo malo 'usporili' s 'punjenjem', iako smo vrlo blizu maksimalnom broju koji smo imali u drugoj fazi COVID-a. Sada imamo 197 hospitaliziranih pacijenata, a maksimalan broj nam je bio 206. Želim vjerovati i nadam se da tu brojku od 206 nećemo dostići ni prijeći", zaključio je Ivić.


WHO: Eksponencijalni rast zaraženih, pandemija dosegnula 'kritičnu' točku

7:15 - Pandemija covida-19 dosegnula je "kritičnu" točku "eksponencijalnim" rastom broja zaraženih, no s dokazano učinkovitim javnozdravstvenim mjerama može se staviti pod kontrolu, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Pandemija je dosegla kritičnu točku. U punom je jeku i raste eksponencijalno. To nije situacija u kojoj želimo biti 16 mjeseci nakon izbijanja pandemije, posebice kada se ima u vidu da raspolažemo učinkovitim mjerama kontrole", rekla je Maria van Kerkhove, tehnička direktorica WHO-a za borbu protiv covida-19.

Upozorila je da se broj zaraženih u svijetu prošli tjedan povećao za devet posto, a broj umrlih za pet posto. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da svi priželjkuju otvaranje društava i ekonomija, ali da će trebati još dosta vremena da savladamo pandemiju.

"Mi bismo također željeli da se društva i gospodarstva otvore, da oživi trgovina i da se ponovo putuje. Ali upravo sada, jedinice intenzivne njege u brojnim su zemljama preplavljene pacijentima i ljudi umiru. A sve je to moguće izbjeći", rekao je Tedros.

"Trebat će još dugo vremena da se pandemija privede kraju, no imamo razloge za optimizam", dodao je i podsjetio da pad zaraženih i umrlih u prva dva mjeseca ove godine pokazuje da možemo zaustaviti koronavirus i njegove varijante.

No nastavio je, u svijetu je zavladala "zbrka, uljuljkanost i nedosljednost u primjeni javnozdravstvenih mjera" i tu leže glavni razlozi ponovnog značajnog širenja zaraze. U nekim zemljama, istaknuo je šef WHO-a, usprkos tome što se zaraza i dalje nesmiljeno širi, restorani, noćni klubovi i tržnice su otvoreni i puni, a tek mali broj ljudi poštuje epidemiološke mjere.

Najveći broj novozaraženih, istaknuo je, bilježe zemlje Azije i Bliskog istoka. Ponovo je naglasio da su cjepiva "ključno i moćno" oruđe u borbi protiv covida-19. Do sada je u svijetu primjenjeno 780 milijuna doza cjepiva.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo