OD PONEDJELJKA /

Presušilo je hrvatsko skladište plina Okoli

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Skladište plina ove su se godine ispraznile mnogo brže nego prethodnih, a uzrok su vjerojatno promijenjene tržišne okolnosti

8.3.2022.
13:25
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko podzemno skladište plina Okoli je presušilo. Od ponedjeljka, 7. ožujka, skladište je provelo redovitu promjenu ciklusa rada te će nadalje raditi u "načinu rada utiskivanje", izvijestila je tvrtka Podzemno skladište plina, koja upravlja infrastrukturom u Okolima, na svojoj web stranici. To znači da se iz skladišta više ne može izvlačiti plin, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. listopada, piše Jutarnji list.

Prema važećim pravilnicima, ciklus povlačenja plina iz skladišta u Okolima traje od 1. listopada do 31. ožujka, a može se produžiti ili smanjiti za maksimalno trideset dana. Ove godine taj ciklus započeo je dosta kasnije nego što je uobičajeno - 27. listopada - a završio gotovo mjesec dana prije nego što je uobičajeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima dostupnim na stranicama PSP-a, može se zaključiti kako je tok plina iz skladišta prestao još 28. veljače. U skladištu je u tom trenutku preostalo još 813 milijuna kilovatsati plina, što predstavlja oko 15 posto ukupnog radnog kapaciteta skladišta. Radi se o tzv. "plinskom jastuku" - minimalnoj količini plina koja mora biti prisutna u skladištu kako bi bila održana minimalna razina tlaka te kako bi skladište bilo funkcionalno.

Razlog ovogodišnjeg rapidnog pražnjenja hrvatskog skladišta plina vjerojatno se može prepoznati u tržišnim okolnostima. Naime, kako je cijena plina od prošlog ljeta naovamo kontinuirano rasla, a posebno snažno na jesen, sve kompanije koje su zakupile kapacitete u skladištu i napunile ga plinom imale su snažan ekonomski motiv da troše taj plin, umjesto da ga kupuju po višestruko višim cijenama na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I hrana je energija /

Ukrajina i Rusija su među glavnim izvoznicama hrane u svijetu. Donosimo što RH i koliko čuva u svojim zalihama

Image
I hrana je energija /

Ukrajina i Rusija su među glavnim izvoznicama hrane u svijetu. Donosimo što RH i koliko čuva u svojim zalihama

Iako zasad nema naznaka da bi opskrba plinom bila ugrožena, u slučaju prekida dostave ruskog plina - čime se proteklih dana prijetilo iz Moskve - hrvatski sustav bi se našao pod pritiskom. Ipak, i u takvim okolnostima, dobre su šanse da će Hrvatska kraj sezone grijanja dočekati bez značajnijih poremećaja u opskrbi, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo