PRESUDE KOJE ĆE MORH KOŠTATI MILIJUNE: / Vojnicima nisu plaćali prekovremeni rad pa su se pokušali izvući na tehnikalije

Image
Foto: Pixsell

Sud je presudio da država morati naredniku isplatiti sve dugove za prekovremeni rad. Ovakvih presuda sve je više i iznosi koje će MORH morati platiti su milijunski.

25.12.2017.
8:02
Pixsell
VOYO logo

Uoči Božića jedan narednik HV-a dobio je važnu presudu u svoju korist. Sud je naime, MORH-u naložio da mu plati gotovo 80 tisuća kuna zaostataka - za rad u smjenama, vikendom, noću i blagdanima, te prekovremeni rad.

Naredniku MORH između studenog 2008. i listopada 2011. godine nije isplatio sve dodatke na plaću, a ukupan dug popeo se na 77.828 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršen Zakon o službi u oružanim snagama

"U tom periodu bio sam i prvi dočasnik satnije i zapovjednik desetine, ali novčanu naknadu za prekovremeni rad, te rad vikendima i blagdanom nisam dobivao", naveo je u tužbi narednik prozivajući MORH za kršenje Zakona o službi u oružanim snagama. Zato je i pokrenuo sudski postupak kako bi mu vojska platila dugove.

Image
TKO ĆE TO SVE PLATITI? /

'Već 17 godina tražim od države svoj novac! Spor je s 15 narastao na 65 milijuna kuna'

Image
TKO ĆE TO SVE PLATITI? /

'Već 17 godina tražim od države svoj novac! Spor je s 15 narastao na 65 milijuna kuna'

No, tijekom rasprave na karlovačkom sudu, iz MORH-a su se pozivali na izmjene Zakona o službi u oružanim snagam prema kojima se dežurstvo u vojsci, odnosno rad duži od punog radnog vremena, ne smatra prekovremenim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijski vještak izračunao MORH-ov dug

"Dežurstvo je jedno od specifičnosti vojne službe, jer su djelatne vojne osobe obvezne dežurati u dane državnih blagdana i neradnih dana", naglasili su odgovarajući na narednikovu tužbu, prezentirajući na sudu i Službovnik oružanih snaga u kojem se ne spominje dežurstvo tijekom blagdana, noću ili vikendom, već se generalno priznaje 24-satno dežurstvo nakon čega slijede 24 slobodna sata.

Tijekom postupka sud je utvrdio manjkavost Zakona o službi u oružanim snagama jer on u stvari ne regulira iznos i način isplate dodataka na plaću djelatnih vojnih osoba, pa je zaključio kako je u takvoj situaciji nužno primijeniti one odredbe koje se odnose na državne službenike i namještenike. Čak četiri varijane prema kojima je MORH doista dužan svom naredniku izračunao je financijski vještak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je prihvatio onu prema kojoj MORH naredniku mora platiti 77.828 kuna, te još 14.960 kuna sudskih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo