PRESUDA SUDA U STRASBOURGU: / Hrvatu, dvaput osuđenom nakon što je usmrtio pješakinju, nisu povrijeđena ljudska prava

Image
Foto: Profimedia
9.10.2020.
13:03
Profimedia
VOYO logo

Europski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska nije prekršila pravo vozača koji je zbog istog nedjela, izazivanja nesreće u kojoj je poginula pješakinja, osuđen u kaznenom, ali i prekršajnom postupku. Sud je zaključio da u tom slučaju država nije povrijedila jedno od temeljnih pravnih načela "ne bis in idem" koje nalaže da se dva puta ne može biti suđen u "istoj pravnoj stvari".

Vozač koji je Hrvatsku tužio u Strasbourgu naletio je na pješakinju nakon što je zbog prevelike brzine izgubio nadzor nad automobilom. Žena je od ozljeda preminula, dok je vozač pobjegao s mjesta nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđen i u prekršajnom i u kaznenom postupku

U prekršajnom postupku proglašen je krivim za vožnju brzinom većom od dopuštene, neispravnost vozila i napuštanje mjesta nesreće te mu je izrečena novčana kazna od 4.100 kuna i zaštitna mjera zabrane vožnje na šest mjeseci. Protiv vozača je vođen i kazneni postupak zbog izazivanja prometne nesreće u kojem je osuđen na godinu i pol zatvora.

Sud u Strasbourgu je usporedio činjenice na kojima su se temeljile njegove osude i zaključio da je njihovo preklapanje bilo samo djelomično i to u odnosu na prebrzu vožnju te da osuda za prekršaj nije uključivala izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Zaključno je sud naveo da su "ciljevi kažnjavanja, u odnosu na različite aspekte istog ponašanja, ostvareni kroz dva predvidiva komplementarna postupka te da zbog izrečenih kazni podnositelj nije snosio prekomjeran teret", izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred Europskim sudom za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo