PRESELIO SE U LIJEPU NAŠU I PORUČUJE: /

'Nizozemska je super, ali moj dom je Split i Hrvatska. Ovdje sam našao sreću i posao'

Image
Foto: Milan Šabić/Pixsell/Facebook

U svojim tvrtkama Jan de Jong nije morao otpuštati radnike i to ne namjerava raditi

27.4.2020.
14:34
Milan Šabić/Pixsell/Facebook
VOYO logo

Jan de Jong, mladi nizozemski poduzetnik, prije 13 godina se preselio u Hrvatsku te pokrenuo svoj posao u Splitu.

Osnovao je "M+ group", tvrtku koja zapošljava tisuće ljudi u regiji. Nakon nekoliko godina poslovanja u Splitu, u doba kada je zapošljavao 75 radnika, nedostajalo mu je još kvalificirane radne snage pa je otvorio ured u Zagrebu kako bi bio bliže klijentima i mogao dalje razvijati poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNATE LI KAKO NAS VIDI STRANAC S ADRESOM U SPLITU? /

'Hrvatska može imati najbolji životni standard u Europi'

Image
ZNATE LI KAKO NAS VIDI STRANAC S ADRESOM U SPLITU? /

'Hrvatska može imati najbolji životni standard u Europi'

"Moj je dom svo to vrijeme bio i još uvijek je Split. Kada sam 2016. prodao svoje dionice u "M+ group" zapošljavali smo 400 ljudi. Ponosan sam što je tvrtka koju sam pokrenuo prije 13 godina postala jedna od najvećih poslodavaca u regiji", kazao je Jong za Slobodnu Dalmaciju.

Sa suprugom Slavicom koja je Splićanka, dobio je četvero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi imaju i hrvatsku i nizozemsku putovnicu. Kod kuće moja supruga s djecom govori samo hrvatski, ja nizozemski, dok supruga i ja međusobno komuniciramo na engleskom, dakle, naši mali Jongovi tečno govore tri jezika. Sagradili smo prekrasan dom odmah izvan Splita i plan nam je ostati u Hrvatskoj", kazao je poduzetnik.

Trenutačno Jan de Jong u svoje dvije tvrtke im 25 radnika; jedna je digitalno-marketinška agencija "Younited", a druga "Webpower Adria" specijalizirana je za e-mail marketing i marketing automatizacije. Živi na relaciji Split - Zagreb, ali otkako smo u korona-uvjetima ne miče se iz Splita. No, ne znači da miruje. Netom je pokrenuo inicijativu "BuyLocal" koja je u startu naišla na odličan odjek među domaćim poduzetnicima.

Hrvatska previše ovisi o turizmu

Nizozemac sa splitskom adresom kaže kako Hrvatska previše ovisi o turizmu.

"Kako je sada zbog koronavirusa hrvatski turizam ozbiljno pogođen, to jednostavno znači da puno manje novca ulazi u zemlju. Pravilo je isto kao i u svakoj obitelji ili poduzeću: ako imaš manje prihode, moraš se pobrinuti i za manje rashode. Dakle, kad vidimo koliko novca izlazi iz Hrvatske na uvoz hrane, proizvoda i usluga, zašto ne bismo uložili napor da zadržimo novac u Hrvatskoj tako da više kupujemo lokalne proizvode i usluge?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim tvrtkama Jong nije morao otpuštati radnike i to ne namjerava raditi.

"Uvjereni smo da će se potreba za našim proizvodima i uslugama s vremenom samo povećavati. Uskoro će, nadamo se, i naši stari klijenti moći ponovno otvoriti svoja vrata i uložiti novac u marketing", objašnjava poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kako je Hrvatska odlično odgovorila na globalnu pandemiju.

"Kad usporedim broj zaraženih u Hrvatskoj s ostalim zemljama, sa zdravstvenog stajališta mogu samo reći: bravo za Hrvatsku. Pridružio sam se Glasu poduzetnika od starta jer je za Hrvatsku krucijalno da sačuva privatni sektor od kolapsa. To je misija Udruge. Hrvatska Vlada je ponudila dobre mjere pomoći, ali potrebno je još i više", zaključio je Nizozemac.

'Nizozemska praktički ne može bankrotirati'

Usporedio je Hrvatsku i Nizozemsku.

"Ovdje su manji državni poticaji, ali Nizozemska je puno bogatija zemlja. Nizozemski turizam je osam puta jači od hrvatskog, ali je njegov udio u BDP-u samo tri posto, za razliku od hrvatskog koji je 20 posto. Usto, Nizozemska ima i četiri puta više stanovnika. Nizozemska je odmah uložila 90 milijardi eura u borbu protiv posljedica koronavirusa i spremna je izdvojiti još više, bude li trebalo. Njima je jeftinije i posuđivati novac. Njihov mirovinski fond ima bilijun eura na računu i Nizozemska praktički ne može bankrotirati. S druge strane, situacija u Hrvatskoj, zbog lošeg upravljanja i trošenja javnog novca, nije bila dobra ni prije pandemije", navodi. Ipak, dodaje kako je Hrvatska zemlja brojnih mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi Hrvati odlaze iz zemlje kako bi našli sreću i posao u inozemstvu. Ja sam sve to našao ovdje. Prije 13 godina bio sam među prvima koji su pokrenuli profesionalni kontakt centar u Hrvatskoj. Prije četiri godine prvi sam u Hrvatskoj pokrenuo tvrtku koja je specijalizirana za e-mail marketing. U obje industrije ubrzo sam postao lokalni tržišni lider. Najveća šansa koju Hrvatska nudi poduzetnicima je da u nečemu budu prvi, a to nešto je već jako razvijeno u zapadnoeuropskim zemljama. Poznato mi je što se događa u inozemstvu, pa tu jasnije vidim brojne mogućnosti za hrvatske poduzetnike", kaže de Jong.

'Hrvatska ima puno toga više za ponuditi od sunca, otoka i mora'

Dodaje da kad je došao tu, nije se mogao prestati čuditi koliko je neobrađene zemlje okolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ima puno toga više za ponuditi od sunca, otoka i mora. U prošlosti je imala dovoljno hrane za prehraniti cijelu regiju, a sada uvozi hranu jer joj je jeftinija. A zašto je jeftinija? Pa zato što ovdje ne možemo razvijati poljoprivredu učinkovito kao što je to slučaj u Nizozemskoj. Razlog je tehnologija. Nadam se da će koronavirus uzdrmati hrvatsku Vladu i da će konačno shvatiti da si ova država ne može priuštiti tako skupu i neučinkovitu upravu. Sve to Hrvati plaćaju kroz poreze. I u Nizozemskoj su porezi visoki, ali nije ih problem plaćati jer znaš zašto, dok u Hrvatskoj sav taj teško zarađeni novac kao da nestaje u crnoj rupi. Uvjeren sam da pozitivne promjene u Hrvatskoj neće doći iz politike, već će doći od njezinih poduzetnika i ponosan sam član te zajednice", navodi de Jong za Slobodnu.

Kaže da nikada nije požalio što se preselio u Hrvatsku.

"Bila je to jedna od mojih najboljih odluka. Tu sam našao ljubav svog života, živimo u malom mjestu kraj Splita, idealnom za podizanje obitelji. Dani mi počinju razmišljanjem kako dalje razvijati posao... Kao otac četvero djece i poduzetnik, zacrtao sam cilj da naša djeca i ostala djeca iz Hrvatske ne moraju se seliti u inozemstvo da bi pronašli sreću i mogućnosti, već da to mogu pronaći upravo ovdje", zaključuje.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo