PRESEDAN - OVAJ JE ČOVJEK SUDSKOM PRESUDOM IZBAČEN IZ STANA: /

Godinama susjedima zagorčavao život ogavnim načinom života

Image
Foto: Provjereno

Damir Jovanović prvi je čovjek u Hrvatskoj koji je sudskim putem izbačen iz svojeg stana u Puli.

18.9.2017.
7:56
Provjereno
VOYO logo

Jovanović je živio bez struje i vode, a fekalije je izbacivao kroz prozor, što su deseci susjeda teško podnosili.

Niti jedna institucija nije nudila rješenje, no stanari su ipak izborili presedan te sudskim putem istjerali susjeda iz zgrade. No, problem je tek dijelom riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjeda Ljiljana Despot za Provjereno je svjedočila o susjedovu neurednom životu i agresivnosti.

Image

Nitko mu ništa ne može

'Jednom me udario kad sam išla u podrum. Tu su bili moj sin i moj muž. Suprug me zaštitio i udario ga, a onda je moj muž dobio kaznu 500 kuna koju je platio, a ovaj nije. Iako je kaznu dobio, ali nema se država od čega naplatiti', ispričala je Despot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država Jovanoviću ne može ništa naplatiti jer on ne radi, nema dokumente i ne plaća račune.

Zbog smeća koje je prikupljao u stanu, prije pet godina zgradu i dvije susjedne zgrade preko puta napali su rojevi žohara, uzrokovani leglima koja su nastala u Jovanovićevu stanu.

Image
Foto: AFP, Frazer Harrison

Kada je upravitelj prije godinu dana ušao u njegov stan, smeća je bilo od poda do stropa - nakupina novina i izmeta, između kojih su gmizali crvi.

'To traje predugo. To je poraz cijelog sustava države. Zakonodavac nije predvidio ljude koji izlaze izvan okvira. On ne radi, nema dokumente. On nema love i ne možeš mu ništa naplatiti, a svi od toga bježe i peru ruke', kaže upravitelj zgrade Cinkopan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučnu je situaciju komentirao i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

'Ovo je jedna teška situacija. Ne bih se složio da centar za socijalnu skrb ne može ništa. Mislim da su oni neke korake već i poduzeli. Mislim da živimo u društvu gdje bi svatko trebao odgovarati za svoje postupke. Moramo se ponašati u skladu s određenim normama. Znači, tamo je doista bilo mnogo problema, nije samo stvar smeća, bilo je i nasilja i policija je s tim upoznata', kazao je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je u pripremi novi prijedlog zakona koji bi omogućavao da se ovakve situacije rješavaju brže i jednostavnije. Prvi put u povijesti u Hrvatskoj je vlasnik stana izbačen iz nekretnine sudskim putem. Stan je prodan, dok će većina novca ići na podmirivanje troškova koji su nagomilani s godinama.

'Mislim da smo na ovaj način riješili problem stanara, ali nismo njegov, jer on će sada postati beskućnik', zaključio je upravitelj zgrade.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo