Uočio 16 požara i prije alarma / Prepreke za njega ne postoje: 'Ostao sam trajno nepokretan, ali srce vatrogasca kuca uvijek'

Prepreke za njega ne postoje i vjeruje da će uskoro postati profesionalni vatrogasac. I tako ostvariti svoj dječački san

19.12.2018.
6:30
VOYO logo

S 18 i pol godina bio je najmlađi zapovjednik DVD-a u Lišanima Ostrovičkim, ali onda ga je prometna nesreća prikovala za invalidska kolica.

To nije promijenilo želju iz djetinjstva da bude vatrogasac, pa je ovo ljeto Zvonimir Radaš radio kao sezonac budno prateći požare putem videonadzora u zadarskoj županiji i spriječio širenje 16 vatrenih buktinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još kao dječak znao je da želi biti vatrogasac, a već s 18 godina postao je zapovjednik DVD Lišane Ostrovičke. No prometna nesreća promijenila mu je planove…

"Prometna se desila 23. studenog 2011. godine. Tada sam ostao trajno nepokretan u invalidskim kolicima, ali srce vatrogasca kuca uvijek", kazao nam je Zvonimir Radaš, tajnik DVD-a Lišane Ostrovičke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je tajnik DVD-a, ovo ljeto radio je u operativnom centru zadarske županije. Budno je pratio požare putem videonadzora. Uočio je 16 požara i prije alarma, a ni noćni rad mu nije bio problem. 

"Radio sam noćne smjene, kamere i tada rade, ipak malo odmorim jer nije lako ni zdravome sjediti 12 sati, a kamoli meni s hendikepom. Malo se tu ispružim, ali ipak imam tu sve pod budnim okom", nadodaje Zvonimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to pokretač je facebook stranice “vatrogasci- naši heroji”, a kolege za njega imaju samo riječi pohvale. 

"Za Zvonu mi je bilo drago što smo surađivali, nadamo se da će nastaviti i dalje, bilo bi lijepo tijekom cijele godine jer je bio odličan što se tiče videonadzora", ispričao je Edi Delija, djelatnik JVP Zadar.

Zbog birokratskih prepreka, točnije liječničke potvrde o zdravstvenom stanju ipak ne može dobiti stalan posao kao vatrogasac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno ću se potruditi da ljudi poput Zvone mogu raditi u vatrogastvu bez obzira na fizičku nemogućnost, ali uvijek može biti od koristi u operativnim centrima", kazao nam je Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar.

Zvone se u operativnom centru osjeća kao kod kuće.

"Kad je strka i akcija onda najbrže prođe vrijeme, ne obazireš se. Super je ekipa, svaka im čast. Nitko me ne gleda kao osobu s invaliditetom nego samo tako", kazao nam je Zvone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepreke za njega ne postoje i vjeruje da će uskoro postati profesionalni vatrogasac. I tako ostvariti svoj dječački san.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo