TRI KLJUČNE TOČKE / Premještanje suđenja ili ustavna tužba: Zašto je Mamić postao reformator pravosuđa?

Zdravko Mamić dobio je što je htio - svi pričaju o njemu i tjedan dana nakon pravomoćne presude

23.3.2021.
22:28
VOYO logo

Novi reformator hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić dobio je što je htio, svi pričaju o njemu i tjedan dana nakon pravomoćne presude.

Ciljano iz dana u dan pušta nove detalje. Nakon fotografija feštanja suca Krušlina u Dinamovoj loži, nije stao pa je tako od jučer imao 12 novih objava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuri Sessi u ritmu Albine poručuje "Tik Tok vrijeme curi". Piše svima "Obračun je počeo!", osječkim sucima daje nadimke. Osječkog suca Vrbana naziva sudac Frutek, stavlja preslike avionskih karata za Dubai koje je navodno platio sucu Vekiću, njega zove Louis Vuiton Vekić jer mu je navodno platio skupe cipele, nastavlja sa sudac Butelja Kvesić i stavlja preslike njegovih navodnih SMS-ova. 

"Ja nisam bio s njim"

Postavlja se kao reformator koji piše kako će "Pomoći Hrvatskoj maksimalno u čišćenju ljudskog kukolja, pijanica", stavlja animacije Batmana uz natpis "reforma pravosuđa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam bio s njim. Tu on pokazuje neke karte, ja sam svoje očitovanje napisao i gotovo - čekam da se izvide naprave i onda ću se očitovati", kazao je sudac Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić na pitanje je li s Mamićem bio u Dubaiju.

Image
OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU /

Zoran Mamić napustio Hrvatsku i otišao u BiH: Njegovi odvjetnici tvrde da će se vratiti

Image
OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU /

Zoran Mamić napustio Hrvatsku i otišao u BiH: Njegovi odvjetnici tvrde da će se vratiti

 Sudac Krušlin susreo se Mamićem dva puta slučajno. Da je bio korumpiran, mogao je Mamića kazniti s manje od 5 godina, da ne ide direktno u zatvor, jer o duljini kazne odlučuje upravo Krušlin kao predsjednik Vijeća – objašnjava odvjetnik suca koji je presudio Mamiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je zgranut, osoba koja je osudila Mamića je postala osoba s kojom ovaj mete pod kako mu se prohtije. Ako uspije temeljem neka dva slučajna susreta napraviti ovo Krušlinu što sada radi, a on ga je vrlo strogo osudio, možete misliti kako će se osjećati suci u njegovim budućim stvarima", kazao je odvjetnik suca Darka Krušlina, Ljubo Pavasović Visković

Traže premještaj na Vrhovni sud

A baš jutros u Osijeku Mamiću i ostalima nastavljeno je suđenje zbog drugog slučaja u kojem ih se također tereti za izvlačenje milijuna s Dinamovog računa preko off shore tvrtki u privatni džep. Obrana Damira Vrbanovića od Visokog kaznenog suda traži premještaj suđenja na drugi sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držimo da se iza te čelične zavjese pravosuđa, do koje obični građani teško dolaze, skriva nešto puno dublje", kaže odvjetnik Damira Vrbanovića Janjko Grlić.

Tri ključna pitanja

Suđenje u Osijeku nastavlja se za tri tjedna - osim ako se dotad ne preseli u primjerice Split ili Rijeku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš to su ključna pitanja koja se otvaraju nakon Mamićevog reformatorskog pohoda:

1. Može li svojim objavama izmjestiti novo suđenje iz Osijeka?
2. Mogu li Zdravku Mamiću stegovni postupci protiv sudaca pomoći u ustavnoj tužbi? 
3. Zašto USKOK dosad nije već utvrdio što je istina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok radi presporo?

Ravnateljica Uskoka Vanja Marušić na pitanje jesu li Mamićeve optužbe istinite, odgovorila je samo da su izvidi u tijeku i da se nastavljaju. 

USKOK radi presporo – indirektno poručuje predsjednik udruge sudaca i sudac Vrhovnog suda. "Od 8.10 prošle godine mislim da je trebalo saslušati sve što je trebalo saslušati i utvrdi što je istina", kaže sudac Damir Kontrec. Na pitanje je li to trebalo malo brže, odgovara: "To vi kažete, ja bi volio da je to već utvrđena istina". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je užasnut

Premijer je već nekoliko puta rekao da je užasnut svime što se objavljuje o poveznici Mamić – suci.

"Riječ užasnut je možda malo preteška, otprilike se osjećam na sljedeći način kao roditelj koji je znao da mu dijete ima 4 jedinice u školi ali je sazna da ih ima 6. U oba slučaja pada godinu, ali opet", kaže član Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A predsjednika saborskog antikorupcijskog vijeća Nikolu Grmoju Mamić je nazvao da mu dostavi famozni USB stick s navodnim dokazima protiv sudaca, Grmoja mu nije odgovorio, pa mu je Mamić slao SMS-ove.

"Svima je jasno da Zdravko Mamić ovo ne čini zbog hrvatskog pravosuđa nego zbog sebe, ali sigurno da može biti ljekovito", kazao je Grmoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što njemu ljudi vjeruju će vrlo vjerojatno dovesti do toga da će on biti oslobođen svih optužbi i ponovno šetati Zagrebom", smatra Ljubo Pavasović Visković

Jer ako ako idući tjedan na sjednici Državnog sudbenog vijeća budu razriješeni sudac Krušlin i Vekić – Ustavni sud će gotovo sigurno ukinuti presudu Mamićima i cijeli postupak vratiti na početak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo