PREMINUO SVEĆENIK IZ BIBINJA OSUĐEN ZA PEDOFILIJU: / Nekoliko osoba optužilo je don Nedjeljka da ih je zlostavljao kao dječake

Image
Foto: izvor: Zadar News

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je 2012. godine istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji su tvrdili da ih je svećenik zlostavljao.

19.3.2019.
22:07
izvor: Zadar News
VOYO logo

U dobi od 79. godina preminuo je don Nedjeljko Ivanov, nekadašnji župnik u Bibinjama, osumnjičen za seksualno zlostavljanje više dječaka u vrijeme dok je obavljao svećeničku dužnost. Pokop don Ivanova bit će u srijedu na mjesnom groblju u Sutomišćici, piše Zadarski list.

Pedofilska afera s don Nedjeljkom Ivanovim izbila je 2012. godine kada je u HRT-ovoj emisiji 8. kat kod Danijele Trbović gostovao Josip Lisica koji je tada rekao da ga je zlostavljao jedan svećenik, no ne spomenuvši niti njegovo ime niti mjesto u kojem se to dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVEĆENICI OSUĐENI ZA ZLOSTAVLJANJE DJECE U HRVATSKOJ: /

Silovali dječake, pipkali curice i naslađivali se pornićima s djecom

Image
SVEĆENICI OSUĐENI ZA ZLOSTAVLJANJE DJECE U HRVATSKOJ: /

Silovali dječake, pipkali curice i naslađivali se pornićima s djecom

Liječnik iz Pittsburgha sve ispričao zadarskom nadbiskupu

No, potom se javio Nenad Bugarija, 39-godišnji liječnik iz američkog grada Pittsburgha, koji je također ispričao priču o tome kako je bio zlostavljan, ali je odlučio otići i korak dalje. Kako piše Zadarski list, dr. Bugarija je sredinom veljače 2012. godine, čuvši da će zadarski nadbiskup Želimir Puljić tih dana u New Yorku služiti misu povodom obilježavanja smrti Alojzija Stepinca, nazvao njujoršku župu i zatražio da se sastane s nadbiskupom Puljićem želeći mu ispričati svoje i svjedočanstva svojih vršnjaka s kojima je u međuvremenu stupio u kontakt.

"Čim sam saznao da dolazi, nazvao sam našu župu u New Yorku i tražio sastanak. Župnik mi je, naravno, rekao da ne može svatko razgovarati s nadbiskupom. Objasnio sam o čemu se radi i u roku od dva sata pozvali su me da dođem", kazao je tada Bugarija za Zadarski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zlostavljao je djecu koja se nisu mogla braniti'

Bugarija je nadbiskupu Puljiću ispričao o zbivanjima u Bibnju u vrijeme kada je ondje išao u osnovnu školu od 3. do 8. razreda.

"Nadbiskup je bio vrlo otvoren u razgovoru sa mnom, ali i zatečen i žalostan što se takvo nešto događalo. Bio je izuzetno susretljiv, već samim time što je želio o tome razgovarati. Dao mi je jamstvo da će se to riješiti odmah i da se takve stvari neće tolerirati. Isto tako događaje je okarakterizirao strašnijima od ratnog zločina. I to je po meni točno, jer je don Nedjeljko zlostavljao djecu, koja se ne mogu braniti. Nadbiskup je po meni najsvjetlija točka u cijeloj priči i cijeloj nadbiskupiji. Žalosno je znati da ima ljudi koji su sve znali, a ništa nisu učinili", kazao je Bugarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Puljić potom je otvorio istragu o don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji su javno tvrdili da ih je svećenik zlostavljao. Istragu je preuzeo Vatikan kamo su poslani svećenikovi dokumenti i svjedočanstva zlostavljanih, piše Zadarski list. Godine 2014. predsjednik sudskog vijeća Zadarske nadbiskupije, mr. don Zdravko Katuša, objavio je da je don Nedjeljko Ivanov u Crkvenom procesu osuđen za pedofiliju, ali nije tada kazao koliko je žrtava svjedočilo protiv don Ivanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo