IMAO JE 39 GODINA / 'Rak ga je pokosio u manje od dva mjeseca': Preminuo hvaljeni ortoped, zaručnica otkrila detalje i ima poruku za liječnike

Image
Foto: SPTV / YouTube screenshot

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je dr. Krešimir Crnogaća, specijalist ortoped na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb

3.9.2023.
20:24
SPTV / YouTube screenshot
VOYO logo

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je dr. Krešimir Crnogaća, specijalist ortoped na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb, piše Danica.hr. Imao je 39 godina.

Od njega se dirljivim riječima oprostio njegov kolega, jedan od najpoznatijih hrvatskih ortopeda prof. dr. sc. Mislav Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krešo je počeo svoj ortopedski put na intervjuu za specijalizaciju 2010. godine. Svi smo zapamtili njegov ulazak u sobu za intervjue, tipičan Krešin ulazak. Prvo glava, onda brzi pogled lijevo pa desno pa zvonki i nasmiješeni 'Dobar dan' sa šibenskim naglaskom. Sjeo je i nakon nekoliko minuta očekivane nelagode, počeo je biti on, kojeg pamtimo do dan danas. Iz njega je počela prštati energija, cijela soba se napunila nekim pozitivnim nabojem, i ta snažna energija kojom je zračio je bila njegova glavna osobina sve do kraja.

U svim komunikacijama koje smo imali otkad je dobio dijagnozu, uvijek pozitivan, uvijek vedar, svaka poruka završavala sa vidimo se, uvijek pun želje za oporavkom. Snažan duh, snažan pozitivan stav, snažna energija. Jednostavno Krešo! Krešo je prije svega bio prekrasna duša, osoba koja je bila koheziona sila na Klinici. Njegovi prankovi su nas nasmijavali stalno. Sjećamo se dopisa iz Uprave kojim se obavještavaju djelatnici Klinike da se zbog preopterećenosti gradskih službi moramo rasporediti za čišćenje snijega oko Klinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zbog čestih ozljeda hrvatskih skijaša u Austriji, HZZO nudi ortopedima besplatno skijanje ako će svaki dan nakon skijanja na određenom skijalištu imati sat vremena ambulantu. Bilo je dosta kolega koji su se išli zabilježiti…"

Image
DOKTORI NA MUKAMA /

Berošev normativ koliko pregled treba trajati izazvao burne reakcije liječnika: 'Dvije minute za previjanje? Tu ne stignete reći ni 'Dobar dan'

Image
DOKTORI NA MUKAMA /

Berošev normativ koliko pregled treba trajati izazvao burne reakcije liječnika: 'Dvije minute za previjanje? Tu ne stignete reći ni 'Dobar dan'

Spretan operater

"Osim te ljudske topline koja ga je krasila, Krešo je bio iznimno kvalitetan ortoped i jako spretan operater. Imao je savršenu radnu etiku. Nikad nije rekao ne. Nebrojeno je puta znao imati punu salu nakon dežurstva. Svi smo redovito slušali njegov šibenski "buden ja“. Vjerojatno je bio jedan od dva ili tri najbolja ortopeda u svojoj generaciji u cijeloj RH. Otkad je položio specijalistički ispit, vjerojatno je najbrže od svih koje poznajem napredovao u struci i njegove sposobnosti u sali su rasle svaki dan. Bio je briljantan operater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve teške slučajeve koje smo imali na Klinici, a koji bi zahtijevali višesatnu i složenu operaciju, uvijek bi svi govorili: daj Kreši, bu to Krešo. Iza Kreše ostaje praznina. Prije svega ljudska, a jednako i stručna.

Ne trebamo biti religiozni da razumijemo da je život energija i da je energija neuništiva, samo se prelijeva iz jednog oblika u drugi. Krešina energija je enormna, ona se obilato prelila u negdje drugdje ili u nešto drugo, u nekoj dimenziji sigurno je. Gdje god je, siguran sam da ih je već sve osvojio na isti način kako je osvojio sve nas ovdje. Siguran sam također da tamo već traže lopate za čišćenje snijega. A i siguran sam da su svi već čuli njegov "buden ja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također sam siguran da već smišlja prankove za sve nas koji ćemo jednom doći. Krešo, do tada drži se, vidimo se", napisao je dr. Mislav Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od doktora Crnogaća oprostio se i bivši bivši hrvatski košarkaš, Mladen Cetinja.

"Na šibenskom groblju Kvanj smo na vječni počinak ispratili dr. Krešimira Crnogaću, ortopeda Klinike za ortopediju, KBC-a Zagreb koji je preminuo u 40. godini života. Njegov prerani odlazak sve nas je iznenadio i ostavio u šoku i žalosti. Veliki broj ljudi, po mojoj procjeni oko 1500, na šibenskom groblju došlo je ispratiti na vječni počinak velikog čovjeka čije je ime duboko utkano u zdravstveni sustav, ali i sve ostale pore života koje su krasile Krešu. Vrlo emotivnim govorom dr. Ozren Kubat oprostio se od svog prijatelja i uz suze pročitao tekst kojim je dao do znanja kakvo je bilo njihovo prijateljstvo i kakav je jedinstven čovjek Krešo bio. Čast mi je i privilegija bila poznavati Krešu", napisao je među ostalim Cetinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaručnica napisala dirljiv post i poslala poruku liječnicima: 'Prestanite biti neznalice'

Posljednje trenutke prije Krešine smrti u emotivnom je postu opisala i njegova zaručnica, anesteziologinja Sanja Ćosić, koja je ispričala u kakvoj je strašnoj boli preminuo ovaj mladi liječnik. Ona je napisala da je morala moliti za dozu morfija te je svojim postom uputila apel svim liječnicima u hrvatskim bolnicama da "ne budu neznalice, neliječnici i neljudi" te da olakšaju pacijentima u ovakvim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je kako je '4. stadij karcinoma gušterače pokosio Krešu u manje od dva mjeseca i odnio ga zauvijek 30. kolovoza ove godine'. Zahvalila se brojnim kolegama iz šibenske Hitne koji su u tim teškim trenucima bili divni.

"Ekipi kolega koja je digla bolnicu da nam nađe krevet na odjelu u sobi u kojoj ćemo biti sami i u kojoj će on izdahnuti meni u naručju te uz majku koja ga drži za ruku", navodi Sanja Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ipak ju je jako zasmetalo što mu nosi dali dovoljno morfija u zadnjim trenucima života.

"Moj Krešo je trebao mirno zaspati, a par minuta prije smrti gledao joj je u oči i uznemirio se, prestrašio, bio je nemiran. Osjetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi. Trebao je samo zaspati, mirno zaklopiti oči i izdahnuti spokojan u mom naručju. Ne biti u smrtnom strahu. Pišem ovo radi njega, radi svih naših umirućih pacijenata, radi naših obitelji, muževa, djece, prijatelja i nas koji ćemo jednog dana umrijeti. Prestanite se bojati opioida u palijativi. Prestanite biti neznalice, prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se. Pitajte. Zovite kolege koji se time bave da vas educiraju. Budite liječnici i poštujte Hipokrata. Ne mučite bolesnika na samrtnoj postelji...", napisala je među ostalim Sanja Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Na mjestu nesreće u Osijeku i ranije je izgubljeno nekoliko života

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo