NAJBOLJI KAMERMAN NA SVIJETU / Preminuo oskarovac Jack Cardiff

Image

"Njegovom smrću otišao je i stari Hollywood", kažu neki od Cardiffovih suradnika.

23.4.2009.
11:12
VOYO logo

Jack Cardiff (95), jedan od posljednjih izdanaka starog Hollywooda, umro je prirodnom smrću u Londonu.

Čovjek kojeg je Marilyn Monroe zvala "najboljim kamermanom na svijetu" u karijeri je snimio pedesetak filmova, uključujući i klasike "Bosonoga kontesa", "Conan", "Psi rata" i "Princ i plesačica". Surađivao je najvećim glumcima i redateljima u povijesti sedme umjetnosti kao što su John Wayne, Laurence Olivier, Humphrey Bogart, John Ford i Alfred Hitchcock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kao kamerman, s velikim se uspjehom okušao i u ulozi redatelja te je za "Sinovi i ljubavnici" 1960. godine bio nominiran za Oscara. Nije ga osvojio, ali priličnu utjehu pružao mu je "zlatni kipić" kojeg je 12 godina ranije primio za "Crnog narcisa" (u kategoriji najbolje kamere"), dok je za "Sinove" prethodno primio i Zlatni globus. Akademijinu nagradu primio je još jednom kada je nagrađen za životno djelo i poseban doprinos filmskoj umjetnosti. Kraljica Elizabeta proglasila ga je, kao rođenog Engleza, vitezom i dodijelila mu orden OBE.

Dva filma snimio je i na području bivše Jugoslavije pa su se  pred njegovom kamerom našli i ovdašnji velikani poput Fabijana Šovagovića ili Bate Živojinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S njegovom smrću umro je Hollywood u kojem su filmovi bili raskošniji i ljepši od života", kazao je jedan od njegovih suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo