DIJETE JUGOSLAVENSKIH EMIGRANATA / Preminuo Karl Malden

Image

Legendarni glumac nagrađen Oscarom za "Tramvaj zvan čežnja" umro je mirno, u snu.

2.7.2009.
7:00
VOYO logo

Legendarni glumac Karl Malden, jedan od posljednjih izdanaka starog Hollywooda, preminuo je u 97. godini u svom domu u Los Angelesu.

Dobitnik je Oscara za sporednu ulogu u "Tramvaj zvan čežnja", a glumio je i u filmskim klasicima "Na dokovima New Yorka", "Kako je osvojen Divlji zapad" i "Patton". Zavidnu karijeru ostvario je i na televiziji, gdje mu je najvažnija uloga ona detektiva Mikea Stone u kultnoj kriminalističkoj seriji "Ulice San Francisca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, pravo ime Karla Maldena bilo je Malden Sekulović - majka mu je bila Čehinja, a otac Srbin. Upravo njegov otac bio je najzaslužniji za Karlov ulazak u svijet glume - kao ravnatelj amaterskog kazališta u Chicagu svom je sinu dao prve uloge.

U vrijeme kad je počinjao filmsku karijeru, rijetki su mu davali šanse za uspjeh, ponajviše zbog povećeg nosa i uhu ne baš najugodnijeg glasa. Njegov talent, međutim, ubrzo je isplivao na površinu i već četrdesetih godina postaje jedan od najcijenjenijih glumaca mlađe generacije. Zadnjih dvadesetak godina rijetko je glumio, a na prijelazu osamdesetih u devedesete vršio je dužnost predsjednika filmske akademije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je u snu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo