PREMINUO JOSIP PETROVIĆ / Siva eminencija HDZ-a prijateljevala je sa šefovima stranke i imala ulogu u sumnjivom MOL-ovom preuzimanju INA-e

Image
Foto: Screenshot: Al Jazeera Balkans

Josip Petrović bio je bliski prijatelj Ive Sanadera i Tomislava Karamarka te čovjek koji je znao sve detalje o MOL-ovu preuzimanju INA-e, ali i prodaji Plive

22.3.2022.
19:07
Screenshot: Al Jazeera Balkans
VOYO logo

Nakon teške bolesti je u ponedjeljak preminuo naftni konzultant MOL-a, Josip Petrović. On je bio prijatelj i osoba od povjerenja Ive Sanadera, ali i Tomislava Karamarka. Dobro upućeni izvori su ga zvali i sivom eminencijom HDZ-ovih vlada, piše Jutarnji.

On se nedavno nagodio s Uskokom u aferi talpa (krtica). Sumnjičilo ga se da je 2012. osječkom poduzetniku Željku Bilošu odao informacije o tome da se on nalazi pod tajnom istragom zbog gospodarskog kriminala, odnosno malverzacija zemljištima. Petrovića se jedinoga od okrivljenika u toj aferi teretilo da je podatke pribavio od "nepoznate službene osobe", navodno visokorangiranog dužnosnika SOA-e koji se u posljednje vrijeme spominje u poslovima "podmazanima" ruskim kapitalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultantica je zapravo MOL-ov konzultant

Zajedno s još nekoliko okrivljenika, među kojima je i Vlado Rajić, kum pokojnog Vinka Žuljevića Klice, odlučio se nagoditi te je osuđen na osam mjeseci zatvora iz rok kušnje od tri godine. No, to je malen krimen u usporedbi s onime što je uslijedilo kasnije.

Image
OGLASIO SE IZBAČENI /

Vanđelić komentirao izmjene u Nadzornom odboru INA-e: 'Danas MOL ima sve razloge da slavi'

Image
OGLASIO SE IZBAČENI /

Vanđelić komentirao izmjene u Nadzornom odboru INA-e: 'Danas MOL ima sve razloge da slavi'

Naime, javnost je doznala za Petrovića 2016., kad je izbila afera konzultantica. Zbog te je afere pala vlada HDZ-a i Mosta kojoj je na čelu bio Tihomir Orešković, a Karamarko je odstupio s čela HDZ-a. Prema pisanjima Nacionala. Karamarkova supruga Ana je putem svoje tvrtke Drimia primala uplate od tvrtke Josipa Petrovića, što je ukazivalo na sukob interesa između tadašnjeg potpredsjednika Vlade Karamarka i MOL-a u kojem je Petrović bio konzultant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar posao s Mađarima

Njegovo se ime ranije pojavilo i u slučaju INA-MOL. Ondje je bio svjedok, nakon što je riječki poduzetnik Robert Ježić naveo upravo njega kao osobu koja je s čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadijem bio u posjetu Sanaderu i to nakon što je dogovoren mito MOL-a hrvatskom premijeru, koji je potom Mađarima prepustio upravljačka prava u INA-i.

Petrović je bio prisutan i na sastanku u Veroni, 2006. godine, kad je navodno dogovorena prodaja Plive američkoj farmaceutskoj kompaniji Barr. Bio je dugogodišnji član Nadzornog odbora Konzuma i direktor rafinerija i marketinga u INA-i, čime je de facto bio drugi čovjek po važnosti u toj kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo