U 59. godini /

Preminuo jedan od pionira interneta u Hrvatskoj, Miroslav Milinović iz Srca

Image
Foto: Srce
13.9.2021.
12:19
Srce
VOYO logo

Sveučilišni računski centar izvijestio je da je u petak, 10. rujna, iznenada, u 59. godini, preminuo dugogodišnji pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj mnogih timova i nacionalnih projekata mr. sc. Miroslav Milinović.

Milinović je rođen u Zagrebu gdje je završio škole i Prirodoslovno-matematički fakultet, a magistrirao je na FER-u 2003. godine. U Srcu je proveo cijeli svoj radni vijek, još od 1987. godine te je bio jedan od pionira uvođenja interneta i mnogobrojnih internetskih servisa i usluga u Hrvatskoj. Evo što su napisali njegovi kolege:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogobrojni su projekti na kojima je Miro sudjelovao i koje je vodio. Od Sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF) u 80-ima, pa preko uspostave i funkcioniranja hrvatskog BITNET čvora krajem 80-ih i početkom 90-ih do uspostave i održavanje usluga u okviru IBM Akademske inicijative početkom i sredinom 90-ih. Veliki je doprinos dao uspostavi i izgradnji mnogobrojnih internetskih servisa i usluga u doba dovođenja interneta u Hrvatsku i izgradnje akademske i istraživačke mreže CARNET. Bio je i voditelj projektnog tima uspostave i prvi predsjednik programskog odbora CARNET-ove korisničke konferencije CUC (u razdoblju od 1999. do 2005. godine).
Kao pomoćnik ravnatelja Srca, prvo za informacijske i korisničke sustave zatim za informacijske sustave i aplikacije te na kraju za informacijsku i posredničku infrastrukturu, Miroslav Milinović je koordinirao rad mnogobrojnih timova Srca koju su gradili i razvijali nacionalne informacijske sustave i internetske aplikacije i osiguravali njihovu interoperabilnost s drugim sustavima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Sustavi koji su neraskidivo vezani za rad i angažman Miroslava Milinovića su: sustav elektroničkih identiteta AAI@EduHr – autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja RH, globalna roaming usluga eduroam, Portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak. Bio je i voditelj Projekata mjerenja hrvatskog web prostora (MWP, prvo provedeno 2002. godine) i Projekta uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka hrvatskih mrežnih publikacija (DAMP/HAW) za potrebe NSK.

Dugi niz godina bio je član Izvršnog odbora (TEC) i potpredsjednik TERENA-e (danas GÉANT) za konferenciju TERENA Networking Conference (TNC), član Vijeća za europski akademski middleware (European Committee for Academic Middleware - ECAM), predsjednik Vijeća za globalnu uslugu eduroam™ (Global eduroam Governance Committee - GeGC), voditelj radnih grupa i timova u okviru GÉANT projekata. Zahvaljujući tim aktivnostima Miroslav Milinović je bio međunarodno priznat i prepoznat kao ugledni hrvatski stručnjak u području izgradnje sastavnica moderne e-infrastrukture i digitalnih usluga, a njegove međunarodne aktivnosti značajno su doprinijele povezanosti i interoperabilnosti sastavnica hrvatske nacionalne e-infrastrukture s europskom i globalnom", navodi se u priopćenju Srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike