U 92. GODINI / Preminuo Branimir Pasecky, jedan od osnivača HDZ-a i bivši zagrebački župan

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U bogatoj političkoj biografiji Paseckog stoji da je bio osnivač Hrvatske demokratske zajednice, sedam godina predsjednik nekadašnje općine, odnosno gradonačelnik Jastrebarskog, te je četiri godine župan Zagrebačke županije

1.11.2022.
20:50
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od osnivača HDZ-a, bivši župan Zagrebačke županije i saborski zastupnik u tri mandata Branimir Pasecky umro je u 92. godini, objavio je u utorak ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom.

U bogatoj političkoj biografiji Branimira Paseckog stoji da je bio osnivač Hrvatske demokratske zajednice, sedam godina predsjednik nekadašnje općine, odnosno gradonačelnik Jastrebarskog, te je četiri godine bio HDZ-ov župan Zagrebačke županije (1997.-2001.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasecky je bio saborski zastupnik u tri mandata, član najviših tijela HDZ-a, predsjednik Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a.

Stanovnici jaskanskog kraja posebno ga pamte kao velikog domoljuba koji je u vrijeme Domovinskog rata vodio Zbor narodne garde i obranu na Kupi, kao i blokadu jedne od najjačih tenkovskih jedinica. Vodio je i pregovore sa zapovjednikom jaskanskog garnizona, koji su rezultirali mirnim odlaskom JNA iz Jastrebarskog, 13. studenog, koji se obilježava kao Dan grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Pasecky, nositelj je brojnih odličja i priznanja. Nagrađen je Redom Ante Starčevića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića, Spomenicom domovinskog rata 90.-92., Poveljom Zagrebačke županije za životno djelo, Nagradom grada 1998. godine, te nizom drugih odličja i priznanja.

Posljednji ispraćaj Branimira Paseckog bit će u srijedu, 2. studenoga, u 15 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo