Reakciju pozdravlja i oporba / Premijer predstavlja antikrizne mjere, Beljak za RTL: 'Zabrinut sam što nemamo zaliha pšenice'

Image
Foto: RTL

Sabor će se na privremenoj adresi iduća dva radna dana baviti mjerama za spas ekonomije

2.4.2020.
19:06
RTL
VOYO logo

Sabor je na dnevni red uvrstio Vladine mjere za borbu s koronakrizom. O zakonskim prijedlozima s Markova trga raspravljat će i sutra i idući tjedan. 

Paket će dobiti zeleno svjetlo, a reakciju Vlade sada pozdravlja i oporba koja uza svoje prijedloge ipak nudi poboljšana rješenja koja bi trebala olakašati situaciju gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket od 12 Vladinih zakonapomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize, sutra će Saboru predstaviti premijer.

"Ulazimo u ovu treću bitku koja je također jako zahtjevna, a to je bitka za radna mjesta i za očuvanje privatnog sektora", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava se nastavlja i sljedeći tjedan, a na red će doći i oporbeni zakonski prijedlozi rješenja krize. Na Vladin set - najavljuju amandmane.

"Naši amandmani će ići u smjeru primjedbi SSSH koji je upozorio da su ove mjere prije svega okrenute poslodavcima, a da su zaštita i položaj radnika ipak u drugom planu", rekao je saborski zastupnik Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je kritična

Oporba, kritična prema prvim mjerama, u novom paketu prepoznaje vlastite prijedloge, ali i dalje vidi što treba popraviti.

"To je stvarni time-out za gospodarstvo. Moram upozoriti da svim obrtnicima, samozaposlenima, freelancerima nije dovoljno pružiti samo jeftino kreditiranje, nego se tim malim i mikropoduzetnicima trebaju omogućiti nepovratna sredstva i državna potpora", rekao je saborski zastupnik Božo Petrov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela kulturna scena ostala je na ledini, o njima se ne brine nitko, ima niz kazališta koja neće moći raditi do rujna i treba se i za to pobrinuti", rekla je saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

I dok vladajući pozivaju na uzimanje u obzir i privatnog i javnog sektora, oporba poziva na dijalog sa sindikatima, ali i na oprez s izglednim rezovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak na Markov trg očekuje se sredinom travnja

"Važno da djelujemo svi skupa. Ne treba gledati tko će pobijediti, a tko izgubiti jer samo svi zajedno možemo pobijediti", kazao je Jandroković.

"Nemojmo rezati granu na kojoj sjedimo, nemojmo podleći neoliberalnim pritiscima jer  prije nego što javni sektor počnemo nazivati uhljebima, treba se sjetiti da ga čine i liječnici i medicinske sestre i vatrogasci i policajci i mnogi drugi koji aktivno rade u kriznim stožerima", kazao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će se iduća dva radna dana baviti mjerama za spas ekonomije na privremenoj adresi u zgradi INA-e, a o njima će glasati u utorak u jednom zagrebačkom hotelu.

Povratak na Markov trg, u zgradu koja je pretrpjela oštećenja u potresu, očekuje se sredinom mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak za RTL: "U izvanrednom smo stanju"

S predsjednikom HSS-a Krešom Beljakom razgovarao je RTL-ov reporter Adrian De Vrgna.

Rekao je da Vladin paket mjera nije dovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da paket mjera neće biti dovoljan, ali treba ga pozdraviti u ovom trenutku. Mislim da su ovo samo privremene mjere, potraje li duže ova situacija, one neće biti dovoljne. Zato se pridružujem svima koji predlažu da se mjere moraju poboljšati", rekao je Beljak.

Kazao je kako će i HSS ići s amandmanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, pokušat ćemo urgirati da se spasi poljoprivreda u ovom trenutku koja ima sada priliku u ovoj krizi za novi početak. Hrvatska je poznata kao zemlja koja sama sebe može prehraniti, pitanje je je li to u ovom trenutku s obzirom na postotak uvoza hrane moguće.

Potencijali su sigurno tu. Tu je i prilika da Vlada poduzme sve moguće mjere kako bi pomogla poljoprivrednicima da Hrvatsku pretvore u državu koja sama sebe može prehraniti", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i što ga zabrinjava.

"Pitanje koje postavljam cijeloj javnosti, danas je bila sjednica Vlade na kojoj je raspravljano o obnavljanju strateških zaliha pšenice. Što to znači? Da nemamo strateških zaliha pšenice? Ta točka dnevnog reda je bila ono što mene posebno zabrinjava, a mislim da bi trebalo zabrinjavati i sve građane RH", rekao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će se situacija što prije vratiti u normalu.

"Paket mjera je zakasnio u svakom slučaju jer je došlo do otpuštanja radnika. Bilo bi dobro da se te mjere,  koje su vrlo dobre ili dobre, poprave na način da se ljudi koji su izgubili posao vrate na posao. To se može napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realno mi jesmo u izvanrednom stanju. Pitanje je stručnjaka kako tumačiti izvanredno stanje kad bi se proglasilo, tko bi vodio državu. Mi u tom stanju jesmo, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Nadam se da će se sve što prije vratiti u normalu", zaključio je Beljak.

Što je sve rekao, pogledajte u nastavku: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike