očekuju se nove informacije /

Premijer Plenković očekuje se na mjestu pada bespilotne letjelice. Danas će pokušati izvaditi dijelove drona koji su se ukopali u zemlju

Image
Foto: Marko Lukinić/Pixsell

Ruska strana tvrdi da je to jedan od dva drona koja su trebala krenuti na Krim, ali da je jedna letjelica zabunom završila u Zagrebu. Ukrajinska strana do opovrgava

12.3.2022.
7:28
Marko Lukinić/Pixsell
VOYO logo

Danas se na mjesto pada bespilotne letjelice očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića.

Kako je najavljeno, danas će pokušati izvaditi dio letjelice koji se ukopao u zemlju. Podsjetimo, u četvrtak je malo iza 23 sata na području zagrebačkog naselja Jarun, u neposrednoj blizini studentskog doma pala bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje. Na mjestu udara letjelice nastao je velik krater, a u blizi pada srušila su se i dva padobrana koja služe letjelici za slijetanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema do sad potvrđenim informacijama, letjelica je provela sedam minuta u zračnom prostoru Hrvatske, prije toga letjela je 40 minuta zračnim prostorom Mađarske.

Image
REZULTATI ISTRAGE /

Bespilotna letjelica je u Zagrebu završila zbog greške navigacijskog sustava i lansirana je iz Ukrajine?

Image
REZULTATI ISTRAGE /

Bespilotna letjelica je u Zagrebu završila zbog greške navigacijskog sustava i lansirana je iz Ukrajine?

Očevid na mjestu pada letjelice jučer je trajao cijeli dan i nastavit će se danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno je ruska državna novinska agencija objavila je vijest da su u četvrtak srušila dva ukrajinska drona istog tipa Tu-141.

"Prvi od njih pao je u blizini grada Krasnoperekopska (Republika Krim), a drugi u Zagrebu (Hrvatska), leteći više od 700 km", rekao je izvor za Tass.

Izvor navodi da je dron  "u suštini, mali mlazni zrakoplov sposoban nositi prilično ozbiljno bombno opterećenje, do jedne tone".

Prema njegovim riječima, oba su uređaja vršila "probne letove" prema Krimu, ali je jedan od njih skrenuo s putanje i odletio u glavni grad Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijelove ukrajinskog drona tipa Tu-141 otkrili su ruski graničari 11. ožujka u 10:35, 17.6 km od državne granice i 8.5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje", rekao je izvor.

Ukrajinska strana opovrgava ruske navode. Državna agencija za posebne komunikacije i informiranje reagirala je na objavu Rusije i tvrdi da se radi o lažnoj vijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedna lažna vijest. Ukrajinska bespilotna letjelica nije oborena iznad Krima. Ruski propagandni mediji počeli su širiti fotografije navodnog ukrajinskog Tu-141 Strizh iznad Krima. Međutim, to je laž", piše ukrajinska agencija.

Podsjetimo i to da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović na jučerašnjoj konferenciji izrazio nezadovoljstva da je letjelica skoro sat vremena provela u zračnom prostoru NATO-a i da nitko nije reagirao. 

Vojni pilot Ivan Selak za RTL.hr rekao je da je to "sramota za NATO", to što je letjelica prošla 900 kilometara, a da nitko nije reagirao. Pojasnio je i da se radi o velikoj letjelici, veličine usporedive s MiG-om, da je vidljiva, ali brza. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo