Nije zakonom obavezno /

Premijer odlučno: 'Neće biti kažnjavanja necijepljenih, idemo s pozitivnim pristupom'

Image
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Plenković je rekao kako je i u drugim zemljama došlo do usporenja cijepljena no u Hrvatskoj je ostao veliki bazen nezaštićenih

9.7.2021.
20:42
Davorin Višnjić/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Dubrovniku kako neće biti penalizacije ljudi zbog necijepljenja protiv covida-19 jer ono nije obvezno ali će se i dalje činiti sve se dinamika cijepljenja poveća. 

"Ne možemo penalizirati ljude za nešto što nije zakonom obvezno. Nema nijedne zemlje u EU koja je proglasila cijepljenje obveznim. To u ovom trenutku jednostavno nije situacija. Mi cijelo vrijeme idemo s pozitivnim pristupom", rekao je Plenković novinarima nakon razgovora sa članovima županijskog odbora HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nova taktika /

Beroš moli obiteljske liječnike da dnevno nazovu barem pet pacijenata i nagovaraju ih na cijepljenje

Image
Nova taktika /

Beroš moli obiteljske liječnike da dnevno nazovu barem pet pacijenata i nagovaraju ih na cijepljenje

Dodao je da će morati temeljitije proučiti zašto dio sugrađana oklijeva ili poklanja povjerenje drugim informacijama koje ih sprječavaju da se cijepe. Smatra da ljude treba potaknuti da se cijepe jer nam nije u interesu da nam se dogodi neko žarište i Hrvatska bude proglašena crvenom zemljom te tako završi ovogodišnja turistička sezona.

Plenković je rekao kako je i u drugim zemljama došlo do usporenja cijepljena no u Hrvatskoj je ostao veliki bazen nezaštićenih. Drugačije je, kaže, kada se usporenje dogodi na 59 posto ili na 44 posto cijepljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića o tome zašto se sjednice Vlade ne održavaju u Banskim dvorima jer su svi cijepljeni. Plenković je rekao kako nije čuo to pitanje te da će se sjednice Vlade i dalje održavati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. "Sjednice Vlade će biti u NSK i brojni drugi sastanci dok budemo smatrali da je to potrebno".

Upitan za izvješće Europske komisije po kojem je Hrvatska na začelju po percepciji neovisnosti pravosuđa rekao je kako nema segmenta u hrvatskom pravosuđu koji bi doveo u pitanje neovisnost, od načina izbora sudaca i zakonskog okvira do organizacije sudova i oni su na najvišoj razini.

Kad je riječ o učinkovitosti smatra da ima ogromnog prostora za napredak, prije svega u trajanja postupaka. U zadnjih 15 godina, napomenuo je, učinjeni su znatni napori da se smanji trajanje tih predmeta. Dodao je da će nastaviti reformu pravosuđa te ustvrdio kako nema utjecaja Vlade i politike na hrvatsko sudstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo