Famozni usporeni rast /

Premijer nas uvjerava da imamo usporeni rast. Tu istu frazu koristili su u studenom prošle godine

Kasnije smo svjedočili da je bilo 3 i pol tisuće umrlih više od prosjeka u prosincu i siječnju

4.3.2021.
22:15
VOYO logo

Već smo svi dosadni. Ustvari već smo i prije pola godine bili dosadni, ali nismo mi korona je. I dosadna i naporna i uporna. Brojke rastu. A premijer nas opet uvjerava da imamo usporeni rast. Famozni usporeni rast. Tu istu frazu Vlada i Stožer koristili su u studenom prošle godine kad su tumačili da situacija nije tako strašna, a kasnije smo svjedočili da je bilo 3 i pol tisuće umrlih više od prosjeka u prosincu i siječnju.

A što znači taj usporeni rast ovaj put? Prije dva tjedna imali smo 1141 novi slučaj ako računamo period od ponedjeljka do četvrtka, prošli tjedan u istom tom razdoblju prva četiri dana 1575 covid pozitivnih, to je rast od gotovo 40 posto. Ovaj tjedan od ponedjeljka do četvrtka 1748 nova slučaja. To je 10 posto više, ovaj tjedan je skok dakle manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek dosta dobro stojimo naspram drugih u Uniji. Manje od nas imaju samo Danci sa 118 zaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana i Nijemci s incidencijom od 129, mi smo treći sa 131. Prosjek EU je trenutno 311, a najgora je situacija u Estoniji i Češkoj gdje je više od 1000, odnosno gotovo 1400 novozaraženih na 100.000 u zadnja dva tjedna. 

"Bilježimo određeni rast proteklih dana, dakle imali smo jedan veliki pad, imamo prošloga tjedna rast od 26 posto, ovoga 20 posto, što znači da se rast usporava", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo