'Preklinjao sam Hitnu da pomogne mojoj supruzi'

'Tek što je medicinska sestra ušla u sobu, uhvatila je suprugu za ruku i rekla: 'Pa vidite da je ona mrtva i mi tu ne možemo ništa napraviti'. Vozač je slegnuo ramenima. Gotovo sam se oduzeo.

10.11.2011.
16:37
VOYO logo

Sretko Božić iz Umaga, čija je supruga Marija umrla od srčanog udara u noći na nedjelju, ogorčen je na Hitnu pomoć. Kaže kako su ih pozvali kasno u noći da bi im pomogli, no ono što su proživjeli nisu očekivali.

Bez opreme i liječnika

"Da su se barem potrudili da je spase, ne kažem da bi uspjeli, ali tko zna. Ovako mi ostaje samo tuga, bol i gorčina na Hitnu. Tek što je medicinska sestra ušla u spavaću sobu, uhvatila je suprugu za ruku i rekla: 'Pa vidite da je ona mrtva i mi tu ne možemo ništa napraviti'. Vozač je samo slegnuo ramenima. Gotovo sam se oduzeo. Pa probajte nešto, preklinjao sam je. Tek ju je tada pokušala reanimirati rukama, ali to sam tako mogao i sam", priča S. Božić dodajući da bi stvari možda bile drugačije da je medicinska sestra imala potrebnu aparaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na intervenciju u Umagu u vozilu Hitne pomoći došli su samo vozač i medicinska sestra. Liječnik s njima nije bio. Takav tim je ustrojen nakon reforme Hitne medicinske pomoći.

"Ako će smrt moje supruge biti pouka zaposlenicima Hitne onda sve ovo barem donekle ima smisla" u suzama je za 24sata rekao Sretko stojeći na Marijinu grobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lošu reformu upozoravao i ravnatelj Doma zdravlja I Marijin brat Zlatko je ogorčen, te ističe da je u medicinskom timu morao biti i liječnik.

"Danas se ovo dogodilo mojoj sestri, sutra će vama i nekom drugom. Ovaj sustav Hitne je neodrživ jer kod srčanih udara svaka sekunda život znači. Možemo se samo u Boga uzdati da pokraj ovakve Hitne ostanemo živi", kazao je Zlatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčenje nije izostalo ni u umaškom Domu zdravlja. Tamošnji ravnatelj ističe da je upozoravao na reformu, no ministar Darko Milinović kazao je kako smatra da je reforma dobra.

Podsjetimo, nakon reforme Hitne pomoći u Hrvatskoj su zabilježena dva smrtna slučaja. Jedan od njih je slučaj iz Umaga, dok se drugi dogodio na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo