pogled unazad / Pregled dana: evo kako je protekao prvi dan Vučićeva posjeta Hrvatskoj

Vučićev posjet je završio večerom, u međuvremnu je pao i ručak s premijerom Plenkovićem, i kava s kardinalom Bozanićem, u međuvremnu su se dogodili i prosvjedi protiv Vučića, u međuvremnu se dogodio i Josip Đakić i Miro Bulj, Vožd je dakle imao izuzetno uzbudljiv dan u Hrvatskoj

12.2.2018.
22:40
VOYO logo

Aleksandra Vučića dočekao je snježni Zagreb okićen srpskim zastavama i prvi prosvjed.

Unatoč očekivanjima srpski se predsjednik u Zagrebu nije ispričao. Njemu u čast na Pantovčaku se prvi put mogla čuti srpska himna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda opterećen etiketom ratnog huškača iz devedesetih, Vučić je morao stati i pred hrvatsku vojsku. Predsjednica je na rukavu istaknula - hrabrost! Naručila je da se baš ta riječ izveze na glagoljici. 

"Hrabro je......Ako je predsjednica ne tako davno rekla da će Dunavom proteći puno vode da bi se zvale prijateljske zemlje, a sada uz ovakav spektakl pozivati predsjednika Srbije znači da netko stoji još iza toga", Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je hrvatskoj predsjednici donio podatke o tri nestale osobe i nestale dokumente iz Dvora na Uni. 

Ovo mi je spisak ovih dokumenata koje smo vam mi spremili, svaki put nešto donesemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, o njegovoj ulozi u ratu i huškačkom govoru u Glini, hrvatski novinari nisu ga smjeli pitati. Ali zato su srpski novinari smjeli postavljati ovakva pitanja. 

"Ljudi moraju da znaju da ja nisam nikakav četnik, i da nitko u mojoj obitelji nije bio. I da je obitelj Vučić stradala u prošlom ratu", rekao je srpski predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra s rubova razmišljanja diktiraju politiku", prokomentirala je Kolinda Grabar Kitarović prosvjednike. 

Jer - srpskog je predsjednika dočekalo nekoliko prosvjeda, 400-tinjak osoba okupilo se na trgu bana Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je u zadnji tren zabranila da pristupe Markovu trgu. No, ovaj put se prosvjednici nisu inatili i brzo su se razišli.

Možda zato što su među njima bili i saborski zastupnici: HDZ-ov Josip Đakić i MOST-ov Miro Bulj koji je Vučiću uspio i postaviti pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Markovom trgu Vučić se susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

Vučiću je servirano kontroverzno pitanje ratne odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste jedna od tema koju je pokrenuo Plenković, a ja sam imao drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju."

Premijer je na Twitteru napisao da su razgovarali o svemu i svačemu i  ispratio ga priopćenjem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade je naglasio da je potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostave posebne radne skupine.'’

Vučićev posjet Zagrebu pratile su visoke mjere osiguranja - helikopteri, snajper - i revni policajci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo devet sati Vučić se uspio susresti još s predsjednikom Sabora, patrijarhom, gospodarstvenicima i kardinalom Bozanićem. Vučiću je sporna beatifikacija Alojzija Stepinca.

"To je za nas kao i pitanje Jasenovca strahovito bolno i ne bih ga dalje otvarao", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega - stručnjaci kažu: susreti s Vučićem bili su hladni i profesionalni, praćeni kiselim osmijesima. S predsjednicom - i bez poljupca i osmijeha na početku.

"Ona je u početku imala kažu imala militaristički look u odjevanju, ja bih rekla da je bila prikladna dostojanstvena odjeća. Što se tiče odnosa i atmosfere bila je više profesionalna i ukočena i službena, nisu se pokazivale emocije. On je vrlo vješt u komunikaciji, vrlo jednostavno komunicira, ali je čvrst stabilan i konzistentan, on ne mijenja opredjeljenja ona su stabilna dugi niz godina", prokomentirala je komunikacijska stručnjakinja Smiljana Leinert Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer je završio na Pantovčaku gdje su majstori kuhinje servirali zagorske specijalitete; sir, vrnje i štrukle - a na mesnom meniju Vučiću je namjenjen pečeni zec.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo