ponajbolji rukometaš svijeta /

Predvodnik generacije na zalasku u lovu na svjetski naslov pred domaćim navijačima: 'Svjesni smo da najteže tek dolazi!'

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

'Iako se čini da je polufinale već velik uspjeh, svjesni smo da tek sada dolazi ono najteže. Napravili smo nešto veliko no još uvijek nemamo medalju oko vrata', smatra Karabatić

25.1.2017.
13:59
EXPA/PIXSELL
VOYO logo

Domaćin svjetskog rukometnog prvenstva Francuska zasad za stopostotnim učinkom korača kroz natjecanje. 

'Tricolori' su u skupini upisali pet pobjeda, jednu impresivniju od druge, a pobjedama nad Islandom i Švedskom u nokaut fazi očekivano su prošli među najbolje četiri momčadi i borbu za medalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ekipi je još uvijek nekolicina igrača koji čine ostatke zlatne francuske generacije - možda i najbolje momčadi u povijesti rukometa. Na zalasku svojih karijera, prožetih pohodima na najviša postolja kojima je rijetko koja momčad u posljednjih desetak godina uspjela odoljeti, sigurno će u Francuskoj svojim navijačima željeti podariti još jedno zlatno odličje. 

Oslonac ekipe čine veterani Omeyer, Narcisse i Guigou, a tu su i nešto mlađi, ali itekako prekaljeni i iskusni Luc AbaloNikola Karabatić. Potonji je već godinama predvodnik ove ekipe, sada već prošarane brojnim mlađim snagama, te jedan od ponajboljih rukometaša svijeta. Upravo on dao je intervju za službenu stranicu Svjetskog prvenstva nakon pobjede u četvrtfinalu nad Švedskom i ponudio svoja očekivanja od same završnice turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prođu li vas trnci kad igrate tako važne utakmice kao onu protiv Švedske pred vlastitim navijačima?

"Slušajte, trnci vas u takvim situacijama prođu već kad izlazite na teren, bez obzira na godine i iskustvo. No, kad traje utakmica, takve stvari morate blokirati jer se mogu okrenuti protiv vas. Uvijek želimo iskoristiti energiju navijača i njihove usklike kad postižemo zgoditke. Protiv Švedske smo ostali hladni i zato smo mirno priveli utakmicu kraju."

Je li ova utakmica protiv Švedske bila pokazatelj vaših mogućnosti?

"Ne znam, ali u svakom slučaju bila je to jedna velika bitka, zasigurno najveća od početka turnira. Šveđani nikad ne odustaju, više puta smo imali veliku razliku, no oni su se vraćali i ponovno nas natjerali da igramo maksimalno. No to je dobra stvar, tako igrači rastu i stječu iskustvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li plasmanom u polufinale ostvarili neki primarni cilj?

"Nismo si postavljali ciljeve, uvijek idemo utakmicu po utakmicu. Iako se čini da je polufinale već velik uspjeh, svjesni smo da tek sada dolazi ono najteže. Napravili smo nešto veliko, no još uvijek nemamo medalju oko vrata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da vas je ova utakmica izmorila?

"Ne, svaka utakmica je teška, posebno u nokaut fazi gdje je prisutno mnogo naboja i nervoze jer je mnogo toga na kocki. No svi smo zdravi, pozitivni i željno iščekujemo posljednje dvije utakmice."

Podsjetimo, Francuska u polufinalnom susretu igra protiv Slovenije, dok se u drugom polufinalu sastaju Hrvatska i Norveška. Veliki su dakle izgledi da će se upravo Hrvatska i Francuska sastati u finalu u Parizu - što bi bila repriza onog finala sa SP-a iz 2009. godine, kada je Francuska srušila snove Kauboja i u zagrebačkoj Areni uzela naslov svjetskih prvaka. Možda je ovo prilika da se ove godine dogodi obrnuta situacija i da im naplatimo sve silne poraze kojima su nam u posljednjih nekoliko godina uskratili toliko medalja. Iako, kad bismo mogli birati, sigurno je da bismo radije izbjegli još jedno finale s Francuskom.

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo